Паметник на Апостола на свободата Васил Левски беше открит в

...
Паметник на Апостола на свободата Васил Левски беше открит в
Коментари Харесай

В Троян откриха паметник на Васил Левски

Паметник на Апостола на свободата Васил Левски беше открит в Троян в навечерието на 186 години от рождението му. Кметът Донка Михайлова уточни, че това е израз на уважението към историята на България и на поклонение пред най-славния наследник в българската история - Апостола на свободата. " Но и пред умеенето ни ние, троянци, да бъдем дружно в смислените публични дела, каквато е построяването на монумент на Апостола в нашия град. Троян помни следите на Апостола ", акцентира Михайлова и напомни връзката на Левски с Троянския край. За Троян реликва са две места - Троянският манастир, където Левски основава единствения в страната троянски революционен комитет на монасите, и Народно читалище " Наука ", основано по повеля на Апостола, разясни Михайлов.
Тя благодари на основателите и донорите за построяването на паметника на Васил Левски, най-много на децата. 
Ние продължаваме да сме в дълг към нашите предшественици, само че занемарен монумент на Васил Левски няма и няма да има, съобщи президентът Румен Радев. Той акцентира, че Троянският край е мощно обвързван с революционния път на Васил Левски. " Тук още се помнят неговите думи на проницателност за бъдещето на България, още се помни неговата непоклатима религия, че в нашата земя ще доминира равенството пред закона, човешкото достолепие и свободата. Затова век и половина след гибелта на Левски признателността на нашия народ е непреходна, а общуването на народа ни с Левски е надълбоко, прочувствено и мечтано ", добави Радев.
Ловчанският митрополит Гавриил освети монумента с лика на Апостола на свободата и паметната плоча към него с изписани имената на учредителите на Троянския революционен комитет, основан от Васил Левски. Скулптурата е дело на Борис Борисов, който е основал и паметника на Иван Хаджийски в Троян.>  
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР