Паметна плоча за трима наши именити артисти ще бъде поставена

...
Паметна плоча за трима наши именити артисти ще бъде поставена
Коментари Харесай

Паметна плоча за Нейчо Попов, Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев

Паметна плоча за трима наши именити актьори ще бъде сложена през днешния ден, на 13 юли, на улица „ Люботрън” № 96 в столичния квартал „ Лозенец”.

Артистите са Георги Калоянчев и незабравимата фамилна двойка Стоянка Мутафова Нейчо Попов. На този адрес те са живели в една и съща кооперация.

Датата за слагането на плочата е определена особено, защото на този ден, през 1924 година, в Бургас, е роден по-малко известният от тримата - Нейчо Попов. Той е един от въодушевените основатели на Сатиричния спектакъл, паралелно с Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова, с които играе до гибелта си през 1974 година. Попов се превъплъщава в незабравимите облици на Баян, Фотографът („ Дървеница”, „ Баня” от Владимир Маяковски), Рафаеле („ Ах, тези привидения!” от Ед. де Филипо), Шчукин и Мечников („ Дванайсетте стола” от Илф и Петров), Хаджи Смион („ Чичовци” от Вазов), Ернесто Рома („ Удържимият напредък на Артуро Хи” от Брехт), Ржапек („ Свинските опашчици” от Яр. Дитл), Авихол („ Старчето и стрелата” от Никола Русев).

Играта му е на ръба сред фарса и трагикомедията. За ролята му на Градоначалника в „ Ревизор” на Гогол театралната рецензия отбелязва, че Нейчо Попов осем години играе воин с нечиста съвест, с обилна осанка и с мизерна душа, само че в действителност всякога е друг. Като режисьор върхови достижения са постановките му на „ Големанов” (Ст. Л. Костов) и „ Римска баня” (Станислав Стратиев).

Има десетки участия в хумористичните излъчвания на Радиотеатъра и редакция „ Хумор, ирония и забава” в Българското национално радио. Остава незабравими функции в киното – „ На всеки километър”, „ Мъже в командировка”, „ Бялата стая”.

Той е третият и най-обичан брачен партньор на Стоянка Мутафова, като мощната им обич постоянно е удивлявала Георги Калоянчев.

Идеята за мемориала е на Евгени Боянов, управител на Стоянка Мутафова през последните пет години от живота й. Той я реализира със съдействието на Сатиричния спектакъл, измежду чиито създатели са тримата артисти, по план на проектант Огнян Кръстев. Боянов акцентира, че Стоянка е обединявала към себе си разнообразни хора, само че в името на положителни дела. За това и пространството към плочата ще бъде облагородено – с нови плочки на тротоара, нов паваж, нов бордюр, без графити и кабели в близост.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР