Паметна плоча, посветена на д-р Данаил Шишков, бе открита днес

...
Паметна плоча, посветена на д-р Данаил Шишков, бе открита днес
Коментари Харесай

Откриха паметна плоча на големия д-р Данаил Шишков

Паметна плоча, отдадена на доктор Данаил Шишков, бе открита през днешния ден на фасадата на постройката на ул. " Колони " № 17 до Шишковата градинка. Тя е дело на варненския ваятел Пламен Аврамов – притежател на Награда " Варна " за статуя за 2018 година, и е част от самодейностите на Община Варна за възобновление на културно-историческото завещание в морската столица. Тържеството откри Антония Йовчева, шеф на дирекция " Култура и духовно развиване “ към Община Варна, а специфичен посетител бе доцент доктор Риналди Шишков – внук на доктор Данаил Шишков. 

" Съхраняването на паметта на бележити варненци, които имат принос в развиването на града ни, е от извънредно значимо значение. Благодаря на всички, които поставиха старания за реализацията на този план, който възражда делото на един огромен доктор, патриот и безрезервен труженик за Варна - доктор Шишков. В продължение на години това неповторимо място в сърцето на Варна бе несправедливо изоставено - по този начин, както бяха Юнашкият салон, Домът на флота. Днес тези два признака на Варна към този момент са възобновени, продължаваме работа с Шишковата градинка - организирахме конкурс, избрахме план на арх. Жулиан Начев и след края на туристическия сезон ще стартираме реализация на плана със средства по Оперативна стратегия " Региони в напредък ", разгласи кметът Иван Портних.

Проектът планува ремонт и възобновяване на площадното пространство, възобновяване на чешмата, отделяне на ъгъл за отдих. Изцяло реконструирано ще бъде и пространството пред СУ " Климент Охридски ", което ще бъде превърнато в пешеходна зона, както и ул " Михаил Колони “, като част от разширението на пешеходния кръг на Варна. На есен ще продължи и вторият стадий от обновяването на Морската градина. Поздравления за самодейността и думи на признателност произнесоха създателят на паметната плоча Пламен Аврамов и доцент Риналди Шишков.

Д-р Данаил Шишков е роден в Ловеч. Завършил Парижката Сорбона и е бил околийски доктор в няколко града. През 1911 година се заселва във Варна и открива частна клиника в зданието на гранд хотел " Ню Йорк ". Бил е изпратен на фронта като доктор, откъдето се връща с медали за смелост и с почетна грамота от Червения кръст.  През 1921 година доктор Данаил Шишков е назначен за лекар-управител на общинската болница " Параскева Николау " и на санаториума към нея. Бил е издирван, обичан, почитан от съгражданите си. По това време площадът, на който през днешния ден е открита паметната плоча, се наричал Ченгене пазар и до приемането на първия общ градоустройствен проект през 1897 година постройките към него били двуетажни и дървени. След превъзмогването на икономическата рецесия от Първата международна война и след почналото строителство към площада, през 1926 година доктор Данаил Шишков купил огромен имот земя и упълномощил на инж. Георги Бърнев строителството на най-високата по това време постройка във Варна " Курортен дом Здраве " – частна клиника с интернат за летовници. Възмутен от положението на площада, доктор Шишков купил дялан камък за тротоарите и гранитни павета за площада. Високо проведен, той стартира системно да управлява работата на строителите и по негова молба Общината заела Антон Новак със залесяване на региона. През 1928 година площадът бил открит. От тогава пространството остава в паметта на варненци като " Шишковата градинка ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР