Паметна плоча на художника Борис Георгиев бе открита днес от

...
Паметна плоча на художника Борис Георгиев бе открита днес от
Коментари Харесай

Кметът: Продължаваме с инициативата за възраждане на паметта за именитите варненци!

 Паметна плоча на художника Борис Георгиев бе открита през днешния ден от кмета Иван Портних и от създателя на творбата Киро Янев. Тя е сложена на стената на къща на ул. " Г. Бенковски “, където Борис Георгиев е изпращал писма до фамилията си в интервала 1902-1926 година На тържеството участваха зам.-кметовете Коста Базитов и Христо Иванов, представители на Градската художествена изложба, на дирекция " Култура и духовно развиване “, художници, публицисти.

" Благодаря за шанса да се докосна за повторно до този огромен българин, художник и актьор, оставил голяма следа в международното изкуство. Първият барелеф на Борис Георгиев във Варна също е мое дело, благополучен съм, че имаш шанса да работя по тази тематика още веднъж “, сподели скулпторът Киро Янев.

" Продължаваме с самодейността за възобновление на паметта за именитите варненци!  Борис Георгиев е особено име в изкуството, освен за нашия град, само че и за България и Европа. Вярвам, че с тази плоча сме съдействали за предпазване на неговото дело за поколенията след нас “, съобщи кметът. Той добави, че откриването на плочата е било съобразено и с финала на плана за възобновяване на ул. " Г. Бенковски “, осъществен по план по Оперативна програма " Региони в напредък “.

Антония Йовчева, шеф на дирекция " Култура и духовно развиване “, напомни в резюме делото на огромния художник. Борис Георгиев е роден на 1 ноември 1888 година във Варна.  Учи в Първа мъжка гимназия, през 1902 година отпътува първо за Одеса, след това за Санкт Петербург, където става възпитаник на художника Николай Рьорих и трайно свързва живота и творчеството си с неговото обучение за мъдростта на Изтока. Обучението на Борис Георгиев продължава в Баварската кралска академия в Мюнхен, където усвоява прецизния линеарен жанр на своето изкуство.

Знаменита е срещата на Борис Георгиев с Алберт Айнщайн. През 1929 година в изложба " Шулте “ в Берлин,  Айнщайн персонално провежда независима галерия на Борис Георгиев. Изложбата се радва на огромен триумф. От това време датира портрета на световноизвестния академик от Борис Георгиев като знак интелектуалното им другарство. Литографски отпечатък може да се види в непрекъснатата експозиция на Градската художествена изложба във Варна, която носи неговото име.

През 1930 година Борис Георгиев пътува в Индия, където поддържа връзка с Махатма Ганди, Ранинбранат  Тагор, Джавахарлал Неру и обогатява портретната изложба на своето изкуство с прелестни облици. Германия, Бразилия и Латинска Америка са страните и континентите, където Борис Георгиев обитава и на всички места  е бил признат от интелектуалния хайлайф поради хуманизма и идеализма във философията на своето творчество.

Точно преди 20 години - през 1999 година Общинският съвет на  Варна взема решение Художествената изложба в града да носи името на Борис Георгиев. Тогава госпожа Вирджиния Джакомети-Георгиев – осиновена щерка на художника и негов правоприемник, подарява на галерията сбирка от 13 рисунки и живописни творби на своя татко. През 2018 година във връзка 130-годишнината от рождението на Борис Георгиев сбирката е обогатена с още една рисунка " Портрет на Махатма Ганди “, дарена още веднъж от госпожа Вирджиния Джакомети.  С поддръжката на Община Варна предходната година за рождението на своя патрон ГХГ " Борис Георгиев “ провежда огромна галерия, която с изключение на в морската столица бе показана в Благоевград, Берлин и Елванген.  Борис Георгиев  никога не незабравил родния си град и постоянно подписвал своите картини с “Boris Georgiev di Varna ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР