Паметна плоча и улица в центъра на Тел Авив от

...
Паметна плоча и улица в центъра на Тел Авив от
Коментари Харесай

Откриха паметна плоча на името на Ицхак Грациани в центъра на Тел Авив


Паметна плоча и улица в центъра на Тел Авив от в този момент нататък ще демонстрират уважението, с което се употребява именитият диригент на Оркестъра на израелската войска, началник на младежкия хор на преселниците от България " Цадиков “, преподавател и педагог на две генерации влюбени в музиката хора в Израел - роденият в Русе Ицхак (Зико) Грациани .

Две идентичности живеят във всеки изселник - на мястото, където се е родил и на мястото, към културата, на което би трябвало да се причисли. На именития диригент на Армейския оркестър на Израел се падна още по-трудна задача: да бъде един от строителите на националната еднаквост на нововъзродена страна, основана от изселници, освен това да вгради в нея доста от качествата, които е донесъл от своята татковина: усърдие, приемливост, частност и съпричастност към другия. Това подчертаваха всички, пристигнали на късото празненство по случай откриването на паметната плоча отдадена на Зико Грациани. Всеки от по-старото потомство на Израел има своя преживелица обвързвана със срещата си с уважавания диригент, без значение дали е бил измежду изпълнителите или е бил измежду слушателите му.

Легендарен е фактът по какъв начин за една нощ диригентът е трябвало да открие нотите на химна на Египет, страна с която до този миг Израел е бил във война, а тогава още не е имало интернет. Трябвало да се оркестрира, да се размножат нотите и да се разучат. На сутринта пристигнал  Ануар Садат - първият арабски водач, направил публично посещаване в Израел. От тогава Военният оркестър пази и репетира химните на всички страни, които към момента не признават Израел, тъй като на Близкия Изток обратите в политиката постоянно са вероятни. Заради невероятните качества на оркестъра, в който свирят единствено срочно-служещи бойци, доста от които по-късно стават световноизвестни  създатели, той е гастролирал из целия свят, в това число в зала " Олимпия “ в Париж.

Според кмета на Тел Авив Рон Хулдаи , който откри паметната плоча, да се попадне в оркестъра на Грациани е било по-трудно в сравнение с да се завоюват кметски избори:

Свиря на флейта. След нечовечен конкурс ме одобриха в Армейския оркестър при Зико Грациани. Това бе огромно самопризнание за мен. Радвах се даже повече от успехите на изборите по-късно. Зико ми даде самочувствието да одобрявам по-късно поканите да изсвирвам на оперни представления навън в Тел Авив. Най-голямото ми достижение е присъединяване ми с Израелската филхармония под диригентството на великия Зубин Мета. Мисля, че малко кметовете на огромни градове в света могат да се похвалят с такова нещо. Дължа го на Зико.
От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Искра Декало.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР