Палсар. Тази дума няма превод. На шведски означава образувания, които

...
Палсар. Тази дума няма превод. На шведски означава образувания, които
Коментари Харесай

Зелена светлина: нови предизвикателства пред Швеция

Палсар. Тази дума няма превод. На шведски значи формирания, които се образуват вследствие на топенето на постоянно замръзналата земя. Звучи прекомерно научно. Доскоро този термин се срещаше най-вече дебелите книги и в отчети на учени.

Лятото на 2018 година, обаче, се оказа най-горещото в Швеция от повече от век. Жегата изправи хората от северната страна пред нови провокации.

В северните елементи на Швеция, покрай границата с Финландия, горещините оставиха своите следи. Местните хора споделят, че са се появили доста нови палсар.
Брита Санел, географ: Ето тук земята се е пропукала. Пермафростът - постоянно замръзналата земя, се е стопил. И вместо лед, тук има вода, станало е като тресавище. Когато земята е влажна се образува доста повече метан.
Брита Санел от дълго време учи по какъв начин измененията на климата въздействат в тези региони. Казва, че през последните години пейзажите почнали да се трансформират с тревожна експедитивност.

Брита Санел: Ако в този момент измерим температура, ето там, то тя ще бъде към 1 градус под нулата. Това значи, че пермафростът се топи.
Вечно замръзналата земя би трябвало да е скована в лед през цялата година. Затоплянето в Арктика, обаче, е доста по-осезаемо спрямо другите елементи на Земята. И в случай че климатът продължи да се трансформира със същите темпове, то скоро пермафростът от този регион може изцяло да изчезне.

А това ще повлече още доста необратими процеси. Топенето ще освободи големи количества въглероден диоксид в атмосферата, които в този момент ледът съхранява.

Какво може да се направи ли? По тези земи да стане по-студено.
Засега не е ясно по кое време постоянно замръзналата земя ще изчезне от северните елементи на Швеция. Нито пък какво количество въглероден диоксид ще попадне в атмосферата. Това, което е несъмнено, че от Северна Швеция ще изчезнат внушителни пейзажи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР