Пълното падане на дерогацията за руския петрол от 1 март

...
Пълното падане на дерогацията за руския петрол от 1 март
Коментари Харесай

Асен Василев: Пълното падане на дерогацията няма да се отрази на българския пазар

„ Пълното рухване на дерогацията за съветския нефт от 1 март 2024 година не би следвало да се отрази на българския пазар ”. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев във връзка договореността сред ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи за анулация на дерогацията за съветския нефт в две стъпки. Първата е от 1 януари - прекъсване на квотите за експорт, втората e от 1 март 2024 година - дефинитивна анулация на дерогацията.
Според Василев няма съображение на този стадий да се покачват цените на горивата у нас. Забраната на износа от 1 януари визира съветския нефт. Ако има неруски нефт, той умерено може да се изнася, сподели министърът. Според Василев това ще форсира прекосяването към неруски нефт.
Василев разяснява и позицията на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД, изпратена до медиите през вчерашния ден, че анулацията на новите квоти за експорт на нефтопродукти от 1 януари 2024 година, е еднакво на анулация на дерогацията още от декември 2023 година. Според него това са опити за всяване на боязън.
Финансовият министърът съобщи, че по време на срещата с ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи в петък са се разбрали да бъде поправена единствено финансовата стратегия, записана в проектобюджета за следващата година. Пред публицисти в Благоевград Василев сподели, че вместо плануваните 12 милиарда лв., са се разбрали финансовите разноски да са 10 милиарда лв. или с 25 % повече по отношение на тазгодишната.
„ Два милиарда и 400 млн. лв., които не бяха авансово планувани в истинското обмисляне, които сложихме от новата вноска на газа, против които имаше в допълнение направени вложения - финансови разноски, в действителност отпаднаха от общата рамка на бюджета “, изясни Василев.
„ Що се отнася до финансирането на образованието - това, което ние чуваме, е, че всички са извънредно удовлетворени. Знаете, резервира се 125% на учителските заплати, забележителното са увеличени парите за просвета и висше обучение. В културата също има доста нарастване на парите – има 15% нарастване на стандартите, настрана има 28.5 млн. лв., които са за действителна активност по методика на Министерството на културата “, изясни още той.
Той изясни, че още в държавната стратегия са заложили 1 милиарда лв. за общински планове, по метода, по който имаше Фонд за общински планове през 2022 година В този 1 милиарда лв. има съответни параметри, с които общините могат да аплайват. Това, което сътрудниците от ГЕРБ-СДС желаят, е този лист с планове да бъде признат със закона за бюджета, а не да се работи с общините както беше преди този момент. Това не е никакъв проблем, по принцип е добре Народното събрание да изгласува листата. Единствено въпросът е във времето – дали ще стигне времето на общините да се провеждат до приемането на бюджета, разяснява Асен Василев. Той добави, че може да се намерения за хибриден вид – общините, които са подготвени с планове, да минат на гласоподаване през Народното събрание, а другите да бъдат гласувани, когато са подготвени.
Има общини, които са в положително финансово здраве, има и такива, които са банкрутирали. Има 8 общини, които са включени в оздравителната стратегия на държавното управление, добави Василев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР