Пълномащабната инвазия на руския президент Владимир Путин в Украйна направи

...
Пълномащабната инвазия на руския президент Владимир Путин в Украйна направи
Коментари Харесай

CNN: Скандинавските страни се чудят дали са следващите в списъка на Путин

Пълномащабната инвазия на съветския президент Владимир Путин в Украйна направи повече за обединяването на Западна Европа от съвсем всяко събитие след края на Втората международна война, предава CNN.

Държавите, които бяха неутрални, предоставиха оръжие за украинците; държавните управления, които години наред пропускаха отговорностите си за защита на НАТО, направиха зрелищни противоположни завои; и страните, които имат дълбоки стопански връзки с Русия, отидоха по-далеч в спирането на връзката, в сравнение с някой съществено си беше предвиждал доскоро повече от месец.

И Норвегия, и Финландия споделят сухопътни граници с Русия, макар че Норвегия е доста по-малка - под 124 благи, спрямо границата на Финландия от 800 благи. Норвегия, най-западната от трите, е член на НАТО, само че не е в Европейския съюз, до момента в който Финландия и Швеция са в Европейски Съюз, само че не и в НАТО. И тримата исторически са подкрепяли неконфронтационния метод към Русия след разпадането на Съветския съюз заради близостта си. Освен това и тримата са членове на Шенгенското пространство на Европейски Съюз, което значи, че има пътешестване без граници сред трите страни. Именно тези последни два обстоятелството изиграха забележителна роля в главното преосмисляне на европейската сигурност през последните три седмици: Как можете да организирате политика на неконфронтация, когато по едно и също време споделяте открита земна маса с Русия? Един почитан европейски чиновник в защитата сподели пред CNN, че " в случай че Путин успее в Украйна, тогава към този момент си задаваме въпроса кой е идващият? " Те прибавиха, че заради отворените граници сред трите, всеки компромис с финландската граница би бил " травматичен " за полуострова.

Активни диалози, които в миналото са били обсъждани от Швеция и Финландия като рисков акт на провокация против Русия, в този момент се водят и в двете страни по отношение на присъединението към НАТО. И дружно със съседката си Норвегия и двамата хвърлят неконфронтацията през прозореца.

„ Внезапното нарушение на дългогодишна позиция(и) на Финландия и Швеция да не изнасят оръжие във военни зони и да изпращат доставки в Украйна беше най-големият потрес за европейците във връзка с северния отговор – и допускам, че за Путин “, сподели Чарли Салоний -Пастернак, водещ откривател в региона на световната сигурност във Финландския институт по интернационалните връзки.

Хората, бягащи от спора в Украйна, пресичат Граничен контролно-пропусквателен пункт Молдова-Украйна покрай град Паланка, на 14 март 2022 година, откакто Русия` военна инвазия в Украйна. Хората, бягащи от спора в Украйна, пресичат граничния пункт сред Молдова и Украйна покрай град Паланка на 14 март 2022 година, след военната инвазия на Русия в Украйна.

„ Ако внезапно Норвегия, Швеция, Финландия, Дания и Исландия съхраняват оръжия и единици в други страни и координират дейностите си, тогава ние сме на територията на твърда сигурност, настояща през границите на Европейски Съюз и НАТО, което в действителност ще затрудни живота на Русия, “, сподели Салоний-Пастернак.

Тежестта и стабилността на реакцията на скандинавските страни покачиха вероятността за присъединение на Финландия към НАТО. Александър Стуб, някогашен министър-председател на Финландия, счита, че присъединението към НАТО е доста по-вероятно, тъй като Путин унищожи деликатния баланс, който Финландия поддържаше от години.

„ Стратегически постоянно сме желали да продължим да се причисляваме към НАТО в задния си джоб като възпиращ фактор, с цел да спрем Русия от нападателно държание. Ние поддържахме салдото на нашата войска да бъде съвместима с НАТО, като в същото време не сме членове на алианса “, сподели Стуб пред CNN. Той обаче счита, че дейностите на Путин направиха този баланс неосъществим.

„ Финландия е движена от това, което аз назовавам разумен боязън. Можем да забележим експанзията на Русия и не желаеме да останем сами, както бяхме през Втората международна война. “ Въпреки че присъединението към НАТО би било значимо изказване, има мотив, че това няма никаква разлика в свят, в който има такова всеобщо омерзение към дейностите на Путин.

„ В продължение на години Финландия и Швеция предприемаха дейности, с цел да смекчат обстоятелството, че не са в НАТО, като ускориха връзките си със Съединени американски щати, Обединеното кралство и останалата трансатлантическа общественост “, споделя Хокон Лунде Сакси, доцент в Норвежкия университет по защита. лицей. Той споделя, че неща като NORDEFCO и скандинавските страни, които си сътрудничат по-тясно в региона на сигурността, вършат района по-малко уязвим по метод, който в някои връзки надвишава участието в Европейски Съюз и НАТО.

„ Най-силното обръщение от последните няколко седмици беше единството “, сподели Сакси. " Първо Дания и Швеция изпратиха смъртоносна техника в Украйна, по-късно Финландия и Норвегия последваха образеца. Спешността на обстановката е да се подсигурява, че този тип съдействие се форсира, което прави отбраната ни против всеки съперник по-възможна ", добави той. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР