„Пълно унищожение:“ Дерна остана като военна зона от катастрофалните наводнения в Либия

...
Шофирането в Дерна в ранните часове беше като пристигане в
Коментари Харесай

Шофирането в Дерна в ранните часове беше като пристигане в призрачен град. Градът, разрушен от внезапни наводнения, които разкъсаха домове и улици по-рано тази седмица, беше зловещо тих.

Дори през нощта щетите и разрушенията могат да се видят накъдето и да погледнете. В светлината на деня се разкри сцена на пълно опустошение.

За нашия екип, който пътува до района с Либийската национална армия (LNA), се почувства като шофиране във военна зона, където са избухнали мощни бомби.

Най-малко 5000 души са загинали в Либия, съобщиха в четвъртък от Лекари без граници (MSF), а хиляди други се опасяват, че са изчезнали.

Всички, с които говорихме тук, се страхуват и вярват, че броят на смъртните случаи ще нарасне значително през следващите дни.

Длъжностни лица ни казаха, че разрушенията и загубата на живот са настъпили в рамките на около 90 минути, след като двата язовира над Дерна се спукаха, изпращайки наводненията, които помитаха града, унищожавайки цели квартали, домове и инфраструктура и ги отнасяйки в морето.

Хората са в шок. Това е страна, която преживя години на сътресения след свалянето на режима на Муамар Кадафи през 2011 г. – но бедствието засегна силно либийците.

 Сателитно изображение показва град Дерна след наводненията в източна Либия в сряда. class= Сателитна снимка показва град Дерна след наводненията в източна Либия в сряда. Maxar Technologies/Ройтерс

Казват, че още не могат да разберат какво се е случило. Те са свикнали с война и смърт, но нищо не може да ги подготви за това: чувстват се сякаш цял град е заличен.

Влизайки през един от входовете на града в ранните часове, имаше голяма ръкописна дъска, която гласеше „Тъжна Дерна“. Двама млади мъже седяха до него, около огън, на иначе тъмна улица, краката им бяха покрити с кал, а дрехите им в прах. Те помахаха на ескорта на LNA, усмихнаха се и направиха жест с ръка „V“.

Длъжностните лица в града се занимават с издирване и спасяване, възстановяване, източване на наводненията, подпомагане на разселените – ситуации, с които не са се справяли никога преди. Един служител каза пред CNN, че не вярва, че търсенето на оцелели е приключило.

Либийските власти казват, че телата все още се измиват по бреговете на Дерна, шест дни след като водната стена премина през града.

Остатъците от живота на хората могат да се видят и в средиземноморските води – домове, рамки на врати, прозорци, мебели, дрехи, коли – всичко.

Междувременно най-малко 30 000 души там са били разселени, съобщи Международната организация по миграция в четвъртък. Загрижеността за благосъстоянието на оцелелите нараства.

Ръководителят на либийската делегация на МКЧК каза, че ще отнеме "много месеци, може би години" на жителите да се възстановят от опустошенията, причинени от обилните валежи от бурята Даниел.

 Мъж носи дете на рамото си, докато минава покрай район, пострадал от внезапно наводнение в Дерна на 14 септември 2023 г. class= Мъж носи дете на рамото си, докато минава покрай район, пострадал от внезапно наводнение в Дерна на 14 септември 2023 г. Абдула Дома/АФП/Гети изображения

Наводнението повреди пътища и мостове, което затрудни достъпа до града и околните райони. Шофирането от летище Бенгази до Дерна в четвъртък вечерта отне повече от седем часа – пътуване, което обикновено отнема три часа.

Това, съчетано с несигурна ситуация със сигурността, затруднява преминаването на хуманитарна помощ. Някои либийци обаче казаха на CNN как смятат, че тази трагедия е събрала разделена страна, поне засега.

Либия е разкъсвана от политически сътресения след избухването на гражданската война през 2014 г. и сега има две съперничещи си правителства, подкрепяното от източния парламент правителство в Бенгази и международно признатото правителство в Триполи.

Но по пътя от Бенгази можеха да се видят много коли, идващи от различни градове от цяла Либия – от далечния запад и западните планини или крайбрежния град Мисрата на юг – превозващи доброволци или доставящи помощ.

Някои шофьори бяха боядисали със спрей колите си или развяваха знамена с фраза, която можеше да се преведе като „братска солидарност“ или „притичане на помощ на нашите братя“.

Доброволците, които се стичат в Дерна от цялата страна, се опитват да помогнат в усилията за възстановяване. Но някои казаха на CNN, че не са подготвени да се справят с този вид ситуация.

Един млад мъж описа как доброволци връзвали въжета около телата им, за да се гмурнат в морето и да извадят телата. Той разказа, че сам е извадил 40 тела в рамките на един ден.

Доброволците казват, че се нуждаят от тежко оборудване, което може да извади от морето големи предмети, като автомобили, за които се опасява, че съдържат трупове. Имат нужда от водолази и водолазна екипировка, казват те.

Тук има известна международна подкрепа, включително турски спасителен екип на гумена лодка. Но не е достатъчно, за да се справи с това бедствие.

И при кацането на летище Бенина в Бенгази изглежда нямаше голям приток на помощ, както може да се очаква след бедствие от такъв мащаб.

Представители на LNA обаче казаха, че подкрепата, която са получили от държави, изпратили екипи, им е помогнала да се справят с безпрецедентна ситуация.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР