Пълно слънчево затъмнение, продължило 2,36 минути, наблюдаваха вчера в северната

...
Пълно слънчево затъмнение, продължило 2,36 минути, наблюдаваха вчера в северната
Коментари Харесай

Пълно слънчево затъмнение наблюдаваха вчера над Чили и Аржентина

Пълно слънчево затъмнение, траяло 2,36 минути, следиха през вчерашния ден в северната част на Чили, оповестиха международните организации. Редкият феномен беше следен също в Тихоокеанския район и Аржентина.

Затъмнението стартира в 13.01 часа локално време /17.01 по Гринуич/ в Тихия океан, предава Българска телеграфна агенция.

Ивицата на цялостната мрачевина, необятна над 150 км, доближи северните крайбрежия на Чили в 16.38 часа /20.38 по Гринуич/, преди да прекоси централните елементи на Аржентина и да се изгуби в Атлантическия океан.

Близо 300 хиляди туристи, учени, фенове на слънчеви затъмнения или просто любопитни се стекоха в северните елементи на Чили, където са ситуирани близо половината от обсерваториите на планетата, с цел да следят феномена. В столицата Сантяго, където затъмнението беше очевидно на 92 %, жителите се струпаха по покривите на постройките, в парковете и площадите, с цел да се възхитят на галактическия театър. В Аржентина главната географска точка за наблюдаване беше региона Куйо в централната част на страната.

Следващото цялостно слънчево затъмнение, очевидно над Южна Америка, ще бъде на 14 декември 2020 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР