Пълно неизпълнение на бизнес плана на ВиК“ ООДОбщите загуби на

...
Пълно неизпълнение на бизнес плана на ВиК“ ООДОбщите загуби на
Коментари Харесай

Вижте грубите нарушения на ВиК-Перник

Пълно несъблюдение на бизнес проекта на „ ВиК “ ООД Общите загуби на вода по трасето са 75,17% при заложени 68,31% Инвестициите – на половина по-малко 1 млн. куб. м. повече източени от язовир Студена ВиК сдруженията с държавно присъединяване в страната всеобщо не извършват утвърдените проекти, КЕВР желае полемики за вземането на ограничения
Серия груби нарушавания на ВиК-Перник, които изясняват за какво в бент. „ Студена ” няма вода, а над 100 000 души в регионалния град и още три околни села са на воден режим , разкри Комисията за енергийно и водно контролиране. КЕВР излезе с документално мнение в отговор на писмо от омбудсмана Диана Ковачева във връзка оповестения воден режим в Перник.

Пълно несъблюдение на бизнес проекта на „ ВиК “ ООД – Перник още за 2017 година, установи КЕВР.  По индикатор № 46 - Общи загуби, сдружението е отчело 75,17%  при заложени в бизнес проекта 68,31%. Направените вложения в обществени ВиК активи са били 243 хиляди лева, вместо заложените в бизнес проекта 441 хиляди лева За похлупак от бент. „ Студена ” са източени 1 млн. куб.м повече от това, което екоминистерството е разрешило на сдружението.

През 2019 година е осъществена нова планова инспекция за осъществяването на утвърждения бизнес проект за 2018 година, като следва работната група да показа за разглеждане и утвърждение от Комисията на отчет за резултатите, изясняват от КЕВР.

Омбудсманът: Необосновано източване на съвсем 1/3 от водите на " Студена "

С това комисията на процедура удостоверява изразените от Диана Ковачева терзания, че повода за въвеждане на режим не е само неналичието на превалявания, а редица други фактори като огромни загуби на вода, прилагане на водата от язовира за икономически потребности, голословно източване на съвсем 1/3 от водите му през втората половина на 2018 година и други.

Омбудсманът е показала данни за постигнатите резултати от „ ВиК “ ООД – Перник за 2017 година оповестени от КЕВР, в това число за индикатора за общи загуби на вода, за който Комисията е сложила оценка „ цялостно несъблюдение “.  Според Ковачева КЕВР следва да извърши изключителна инспекция за осъществяването на индикаторите за качество и вложенията в одобрения бизнес проект на сдружението.

„ Комисията към този момент се самосезира и изиска с писмо от 11 ноември 2019 година информация от сдружението. „ ВиК “ ООД – Перник е показал информация на 19 ноември 2019 година, а на 22 ноември 2019 година е изискана спомагателна информация от сдружението, дават отговор от регулатора на Ковачева.

В началото на 2019 година „ Студена ” бил по-пълен от предходните две години

Според КЕВР по данни на месечните режимни графици по член 53 от Закона за водите, които са обществено налични на интернет страницата на Министерство на околната среда и водите, в графика за ноември са понижени позволените количества водовземане от язовира – 1,463 млн. куб. м, в това число за питейно-битово водоснабдяване 1 млн. куб. м.

„ На 7 ноември 2019 година е одобрено изменение на месечния график заради невисок размер на язовира (5 731 млн. куб. м) до размер от 1,233 млн. куб. м, в това число 1 млн. куб. м за питейно-битово водоснабдяване. На 19 ноември 2019 година е осъществено следващо изменение на месечния график заради невисок размер на язовира (4 759 млн. куб. м), като се позволява водовземане единствено за питейно-битови потребности в размер на 1 млн. куб. м. ”, оповестяват от Комисията

КЕВР разкрива, че при започване на 2019 година наличният размер на бент. „ Студена ” е бил по-голям по отношение на предходните две години . Същевременно данните към средата и края на 2019 година демонстрират, че в язовира са налични доста по-малки количества по отношение на предходните години. В графиците, утвърждавани от министъра на околната среда и водите, не е било лимитирано водовземането от бент. „ Студена ” за други цели с изключение на питейно-битови преди 19 ноември 2019 година, отчитайки наредбите на член 53, алинея 3 от Закон за водите “, декларират от КЕВР.

Във връзка с оповестения режим на водоподаване в Перник КЕВР е изискала от „ ВиК “ ООД -Перник информация по случая, която е показана с писмо от 20 ноември 2019 година

Източени са 1 млн. куб.м повече

„ Съгласно получената информация, притокът в язовира за интервала януари – октомври 2019 година е в общ размер от 11 908 млн. куб. м, а разхода за питейно-битово водоснабдяване – 16 577 млн. куб. м. Разрешеното от Министерство на околната среда и водите количество за питейно-битово водоснабдяване за този интервал е 15 500 млн. куб. м, или сдружението е употребило 1 млн. куб. м допълнително “, показва Комисията.

Контролът – в ръцете на регионалния шеф

КЕВР категорично показва обаче, че „ няма подготвеност по реализиране на надзор върху активността по стопанисване и ръководство на обществените ВиК активи, ръководството на комерсиалните сдружения – ВиК оператори, както и ръководството на водите от комплексните и значими язовири “.

„ Язовир „ Студена “, както и цялата водопроводна мрежа в обособената територия на сдружението е обществена благосъстоятелност, и тяхната употреба и поддръжка е предоставена на „ Водоснабдяване и канализация “ ООД – Перник от Асоциацията по ВиК за обособената територия на „ ВиК “ ООД – Перник (АВиК – Перник) с контракт, подписан на 11 март 2016 година за период от 15 години. В тази връзка виновната институция за реализирането на надзор по стопанисването и употребата на обществените ВиК активи, както и предприемане на дейности при положение на установени нарушавания, в това число и преустановяване на контракта, е АВиК – Перник, с ръководител регионалния шеф на Перник Ирена Соколова, изясняват още от комисията.

ВиК операторите с държавно присъединяване всеобщо не извършват капиталовите си стратегии

КЕВР повдига в мнението си и още един доста сериозен въпрос – положението не са ВиК-Перник, само че и на ВиК-дружествата в страната. Комисията е уведомила в детайли Министерство на регионалното развитие и регионалните шефове и ръководители на АВиК за откритите при плановите инспекции неточности и пропуски в активността на ВиК операторите. „ Информацията за положението на бранш ВиК, в това число самостоятелна информация за активността на обособените ВиК оператори е в детайли показана в Сравнителен разбор на ВиК бранша за 2017 година, признат от Комисията в края на 2018 година и оповестен на интернет страницата на КЕВР “, показват от Комисията.

КЕВР прецизира, че реализира дейна политика за повишение условията към ВиК операторите, в това число за по-ефективно ръководство на ВиК мрежите и понижаване загубите на вода.

„ Наредбата за контролиране на качеството на ВиК услугите (НРКВКУ, обнародван Дъждовни води бр. 6 от 2016 г.) бяха включени редица индикатори за качество, посредством които да се реализира усъвършенстване – в това число зониране на водопроводната мрежа (ПК6), деен надзор на течовете (ПК11д), рехабилитация на водопроводната мрежа (ПК11г), както и успеваемост на водомерите на СВО (ПК12д и ПК12е), а други индикатори бяха доста усъвършенствани – загуби на вода (ПК4), повреди на ВиК мрежи (ПК5 и ПК9), енергийна успеваемост (ПК11а и 116) и редица други.

КЕВР оповестява, че е въвела редица условия към ВиК операторите, чието осъществяване ще докара до повишение на тяхната успеваемост – основаване до края на 2018 г на регистри и бази данни, в това число с вътрешни процедури и правила, каквито сега липсват в сдруженията с държавно участие; както и внедряване до края на 2019 година на стандарти за системи за ръководство БДС EN ISO 9001:2008, БДС EN ISO 14001:2004, BS OHSAS 18001:2007.

„ КЕВР осведоми Министерство на регионалното развитие още през 2018 година, че ВиК операторите с държавно присъединяване не извършват капиталовите си стратегии в сходство с утвърдените бизнес проекти за настоящия регулаторен интервал и сложи въпроса за използването на механизъм за гарантиране на вложенията във ВиК бранша, който следва да е въведен по отношение на Тематично авансово изискване 6.1. за Европейски структурни и капиталови фондове 2014-2020, Действие №7 “, показват от Комисията. И декларират подготвеност интензивно да вземат участие в работни срещи и полемики за разбор на проблемите във ВиК бранша, и намиране на вероятни решения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР