Пълно лунно затъмнение ще може да бъде наблюдавано от Северна

...
Пълно лунно затъмнение ще може да бъде наблюдавано от Северна
Коментари Харесай

Очаква ни зрелищна кървава луна! Вижте кога

Пълно лунно затъмнение ще може да бъде следено от Северна и Южна Америка, огромна част от Европа и Западна Африка през нощта на 20 против 21 януари, заяви Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция. Следващото цялостно лунно затъмнение ще е чак през 2022 година

За европейците и африканците цялостното лунно затъмнение ще е към края на нощта, малко преди зазоряване. От източната част на континентите явлението няма да се вижда толкоз добре поради изгряващото слънце.

Пълната Луна ще е в сянката на Земята от 3,34 ч до 6,51 ч. по Гринуич. През първия час тя последователно ще бъде "изядена " от ляво. Затъмнението ще е цялостно един час от 4,41 ч. по Гринуич по данни на НАСА.

Фазата на цялостното лунно затъмнение ще е с към 45 минути по-кратка от тази на огромното затъмнение през юли 2018 година, което ще остане най-продължителното за 21-и век.

У нас частичните етапи на затъмнението ще стартират на 21 януари в 5.37 часа българско време, посочи физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българската академия на науките, представен от "Фокус ". В 6.41 часа ще бъде цялостното лунно затъмнение.

През цялостното лунно затъмнение Луната няма да стане невидима. Тя ще е алена, както при всички цялостни лунни затъмнения. Това оцветяване се дължи на обстоятелството, че слънчевите лъчи няма да я доближават директно. Вместо това дребна част от алените лъчи ще бъдат филтрирани от земната атмосфера и отразени към Луната.

Същото събитие оцветява в алено слънчевите изгреви и залези, гледани от Земята. "Това ще е последната опция за дълго време да следим цялостно лунно затъмнение ", означи астрономът Брус Бетс. Следващото цялостно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 година През това време обаче ще има частични лунни затъмнения.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР