Пълно лунно затъмнение ще може да бъде наблюдавано от Северна

...
Пълно лунно затъмнение ще може да бъде наблюдавано от Северна
Коментари Харесай

Пълното лунно затъмнение на 21 януари ще е последното до 2022 г.

Пълно лунно затъмнение ще може да бъде следено от Северна и Южна Америка, огромна част от Европа и Западна Африка през нощта на 20 против 21 януари, съобщи Българска телеграфна агенция, като цитира организация Франс прес. Следващото цялостно лунно затъмнение ще е чак през 2022 година

За европейците и африканците цялостното лунно затъмнение ще е към края на нощта, малко преди зазоряване. От източната част на континентите явлението няма да се вижда толкоз добре поради изгряващото слънце.

Пълната Луна ще е в сянката на Земята от 3,34 ч до 6,51 ч. по Гринуич. През първия час тя последователно ще бъде "изядена " от ляво. Затъмнението ще е цялостно един час от 4,41 ч. по Гринуич по данни на НАСА.

През цялостното лунно затъмнение Луната няма да стане невидима. Тя ще е алена, както при всички цялостни лунни затъмнения. Това оцветяване се дължи на обстоятелството, че слънчевите лъчи няма да я доближават директно. Вместо това дребна част от алените лъчи ще бъдат филтрирани от земната атмосфера и отразени към Луната.

За цялостно лунно затъмнение Земята би трябвало да е тъкмо сред Слънцето и Луната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР