Пълната Луна ще е в сянката на Земята от 3,34

...
Пълната Луна ще е в сянката на Земята от 3,34
Коментари Харесай

До Броени Дни Ни Очаква Феноменално Астрономическо Явление!

Пълната Луна ще е в сянката на Земята от 3,34 ч до 6,51 ч. по Гринуич. През първия час тя последователно ще бъде " изядена " от ляво. Затъмнението ще е цялостно един час от 4,41 ч. по Гринуич по данни на НАСА.

Фазата на цялостното лунно затъмнение ще е с към 45 минути по-кратка от тази на огромното затъмнение през юли 2018 година, което ще остане най-продължителното за 21-и век.

У нас частичните етапи на затъмнението ще стартират на 21 януари в 5.37 часа българско време, посочи физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българската академия на науките, представен от организация " Фокус ". В 6.41 часа ще бъде цялостното лунно затъмнение.

През цялостното лунно затъмнение Луната няма да стане невидима, написа новините.еу. Тя ще е алена, както при всички цялостни лунни затъмнения.

Това оцветяване се дължи на обстоятелството, че слънчевите лъчи няма да я доближават директно. Вместо това дребна част от алените лъчи ще бъдат филтрирани от земната атмосфера и отразени към Луната.

Същото събитие оцветява в алено слънчевите изгреви и залези, гледани от Земята. " Това ще е последната опция за дълго време да следим цялостно лунно затъмнение ", означи астрономът Брус Бетс.

Следващото цялостно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 година През това време обаче ще има частични лунни затъмнения.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР