Пълна прозрачност обещават основните претенденти за председателския пост на Софийската

...
Пълна прозрачност обещават основните претенденти за председателския пост на Софийската
Коментари Харесай

Независима или слаба софийска адвокатура: Решението е в ръцете на 6000 юристи


" Пълна бистрота " дават обещание главните кандидати за председателския пост на Софийската адвокатска гилдия. Общото заседание на най-голямата районна конструкция на адвокатурата ще се организира през този уикенд. Залогът е сериозен поради големия неосъществен капацитет в адвокатурата.

Само в софийската гилдия членуват 6159 юристи . За съпоставяне в цялата страна към 4500 съдии, прокурори и следователи. Адвокатурата може да бъдат незаобиколим фактор в правосъдната система, в случай че юристите са задоволително дейни и техните представителни органи имат нужната легитимност. Те обаче елементарно могат да бъдат смачкани, в случай че са пасивни, дистанцирани и нямат мощно посланичество. Същият резултат е елементарно видим в правосъдната система посредством излъчването на комфортни за ръководещите болшинства във Висшия правосъден съвет.

През последната година станаха забележими и силата, и слабостта на адвокатурата. Преди да бъде определен за основен прокурор Иван Гешев разгласи по адрес на адв. Ина Лулчева (един от известните наказателни адвокати), че " юристът е човек, който взима пари от хората, които пази, без значение каква е истината ". Близо месец по-късно Висшият адвокатски съвет излезе с аргументирана позиция, с която прикани Висш съдебен съвет да отхвърли кандидатурата на Гешев. Това сподели, че в адвокатурата към момента има задоволително самостоятелни от властта гласове. Но в това време гласът на юристите беше просто пренебрегнат. Те бяха внимателно посъветвани да не се занимават с избора на основен прокурор, тъй като не им е работа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР