Пълна проверка на спорните имоти на властта. Антикорупционната комисия се

...
Пълна проверка на спорните имоти на властта. Антикорупционната комисия се
Коментари Харесай

Започва пълна проверка на спорните имоти на властта

Пълна инспекция на противоречивите парцели на властта. Антикорупционната комисия се зае със покупко-продажбите за жилищата на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и заместник-министъра на спорта Ваня Колева.
 
В същото време нов скандал провокираха изказванията, че корекция в закона, импортирана от ръководещите, може да е разрешила на компанията „ Артекс " да продължи градежа на небостъргач в центъра на София. От ГЕРБ отхвърлят „ Артекс " да са се възползвали от тази корекция, оповестява.
 
Въпросната корекция в Закона за устройство на територията от 2017 година позволява на строителните компании да продължат строителство на високи здания 10 години след издаване на позволение за градеж. Така градежът на постройката може да продължава не 5, а 10 години. Точно такава се оказва и обстановката със постройката „ Златен век “ на ул. „ Златен рог “, която преди време провокира много диспути и много митинги. Става дума за административно здание, което по проект би трябвало да е 120 метра, само че след договаряния височината му пада на компромисните за Столичната община 98 метра. Така с днешна дата работата по обекта продължава, макар че институциите не са единомислещи има ли позволени нарушавания.
 
Първото позволение за градеж е издадено през 2007 година Строителите обаче не бързат да стартират работа по 34-етажната постройка. Няколко пъти вложителите възобновяват разрешителното, което трябвало да изтече през ноември 2017. Според настоящия тогава закон то не може да се възобнови още веднъж. А небостъргачът не е подготвен. Тогава идва поправката и законът към този момент споделя: разрешителното не важи 5, а 10 години.
 
„ Как с документ за издадено позволение за градеж от 2007 година ние считаме, че закон от 2017 година стартира да важи със задна дата за тогава? Логика няма ”, разяснява Воислав Тодоров, член на „ Инициативен комитет „ Лозенец ”.-->
 
Според вносителя на поправката за деяние със задна дата също не може да се приказва.
 
„ Не са се възползвали, аз персонално ревизирах. Законът няма ретроактивно деяние. Никъде не е разказано това. Трябва да питате институциите. Аз споделям, че в закона на никое място не е разказано, че важи със задна дата. Напротив – напред е. А по какъв начин е траял обектът, би трябвало да питате институциите ”, съобщи депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.
 
От Брюксел министър председателят се закани поправката да бъде поправена, в случай че се потвърди, че е лобистка.
 
„ Ако има подобен закон, на следващия ден ще внеса различен, който да промени това, в случай че е погрешно. Аз, като се огледах в Брюксел, има толкоз високи здания... Тук няма ли такива сдружения, такива протестиращи? Сигурно има. Въпросът е законни ли са и дали има лобизъм за тях. И в случай че има сходно нещо, надлежно ще го изправим ”, безапелационен бе Борисов.
 
А институциите си трансферират топката за отговорността за продължаващия градеж. Главният проектант на София и Строителният надзор се базират на неофициална преписка със заместник-министъра на районното развиване Валентин Йовев, съгласно която работата можела да продължи.
 
„ От Министерство на регионалното развитие ни дадоха отговор, че това мнение на зам.-министъра не е обвързващо, няма законова мощ, а е единствено консултативно “ разясни Воислав Тодоров.
 
Близо година по-късно, до момента в който работата по постройката продължава, на среща с жители основният проектант на София признава, че въпросът е безизходен.
 
„ Знаете на каква цена се продава кв.м. SMS-ите мога да ви ги покажа. Убеден съм, че този диалог и договарянията, които водим, са извънредно тежки и неприятни, тъй като зад всеки един квадратен метър седи голям финансов интерес. Обещавам ви, че ние пазиме ползите на софиянци, само че ние би трябвало да съблюдаваме нормите на закона, тъй като върховенството на закона е над всичко ”, разяснява арх. Здравко Здравков.
 
Днес от Столичната община настояват, че не те вършат инспекции и не те стопират градежи, а ДНСК, които пък не разкрили нарушавания в строителните бумаги. Директорът на Строителния надзор Иван Несторов отхвърли коментар.
 
А от строителната компания още веднъж се позоваха на Божието слово.
 
„ Наистина „ Артекс ” стана доста известна в последно време. Станахме участник в един медиен сюжет, само че желая да кажа, да употребявам един откъс от Библията, който споделя, че тези, които основават своето дело на почтените и почтени, добродетелни правила, Бог издига като град, подложен на рид. А когато си на рид, те брулят ветрове и те брулят бурите, не си на завет ”, сподели собственичката на „ Артекс ” арх. Весела Мирянова.
 
Междувременно антикорупционната комисия се самосезира по покупко-продажбите за жилищата. За да се уверят има ли закононарушение или не, проверяващите ще проверяват всички покупко-продажби на компания „ Артекс " за интервала 2017 - 2019 година От комисията дават обещание да ревизират пазарните цени на тези парцели, произхода на средствата за покупко-продажбите, както и има ли търговия с въздействие и спор на ползи при приемането на законодателни промени. Ще се ревизира и присъединяване на „ Артекс ” в публични поръчки.
 
В същото време в петък заран Цецка Цацева сама алармира основния прокурор и антикорупционния орган и настоя за обществена инспекция.
 
„ Давам единодушието си да бъде разкрита единствената сметка, с която разполагам. Нямам офшорни сметки, нямам търговски сдружения, нямам свързани лица, с които при властовите ми позиции да съм имала контакти. Нека бъдат осъществени инспекции за добития от мен парцел на ул. „ Гагарин ”, като бъдат проследени средствата, с които е добит парцелът и да бъде тествано има ли спор на ползи с компанията и корист с власт, както и други нарушавания при договорните ми връзки с компанията продавач ”, сподели правосъдният министър.
 
Скандалът набира скорост и на политическия терен. От Брюксел министър председателят съобщи, че е подготвен да накаже всеки, който е превишил правата си. Левицата пък упрекна ръководещите в „ политически рекет " и " законопроекти за олигарси ". В абсурда ръководещите видяха офанзива преди евровота. Според Цветан Цветанов „ този мач към този момент е игран през 2017 година ”, още веднъж в предизборно време.
 
„ Цветанов, ГЕРБ, ОК… Ние нашите последици ще си ги понесем. Дали ще е леке, дали ще е белег... Тая партия съм я основал, с цел да се бори с корупцията на комунистите към този момент столетие. И тя, с помощта на българския народ, им нанесе толкоз провали във всички избори, колкото никоя друга партия в историята на България ”, съобщи Борисов.
 
„ Това, което се случва в този момент, е най-хубавият синтез на модела „ ГЕРБ ”. Не е просто следващото леке, което господин Борисов счита, че ще почисти от костюма си ”, разяснява от своя страна водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.
 
Сега главната задача пред ръководещата партия е изясняването на проблема.
 
„ По телефона всичките ми изясняват, че100% всичко им е законно ”, сподели министър-председателят. Той съобщи подготвеност да свика изключително съвещание на управлението на ГЕРБ.
 
„ Искам единствено да попитам дали, откакто завърши всичко, и се откри, че е законово, иска ми се извини ли някой за това ”, разяснява от своя страна Цветан Цветанов. И добави, че министър председателят е „ прав да се ядосва ”, тъй като два месеца преди избори „ се вършат сходни компромати.
 
За първи път водачът на опозицията разяснява и обвиняванията към нея, свързани още веднъж с имотни покупко-продажби. В медийни изявления Нинова също беше упрекната, че през 2004 година е купила парцел на стойност четири пъти под пазарната.
 
„ Този апартамент е закупен преди 19 или 18 когато, когато не съм взела участие в политиката /…/. Приемане на закони в услуга на предприемачи и олигарси, които по-късно ти връщат тази услуга. Нашата теза е, че корупцията към този момент е държавна политика, написана в закон ”, сподели още Нинова.
 
„ Как ще оневиним Българска социалистическа партия за лагерите? Ще кажете това е било от дълго време. Да, само че конгресите са им.. те не са се отказали от историята. Националните произшествия, съсипването на стопанска система, банки, всичко, доста можем да си приказваме по тази тема… ”, разяснява Борисов.
 
Развръзката се чака идната седмица очи в очи, когато първият и вторият в ГЕРБ се съберат на родна земя. Сега картината наподобява по този начин: Борисов се прибира от Брюксел, а Цветанов отпътува за Съединени американски щати. На летището даже се засече с първенеца Петър Стойчев. Очаква се заместник-председателят на ГЕРБ да се върне у нас идната сряда.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР