Пълна липса на политически принципи и морал демонстрираха мнозинството от

...
Пълна липса на политически принципи и морал демонстрираха мнозинството от
Коментари Харесай

Режисиран конгрес върна Нинова начело на БСП

Пълна липса на политически правила и морал демонстрираха болшинството от делегатите на извършения през днешния ден 50-и конгрес на Българска социалистическа партия. След гласоподаване те взеха решение, че няма да одобряват оставката, която досегашният ръководител на партията Корнелия Нинова подаде в края на 2021 година Тогава тя разгласи, че ще се поеме отговорността за претърпените изборни погроми същата година, равносметката от които е, че гласоподавателите на левицата понижиха с четвърт милион, а тя се подреди по извоювани гласове след Движение за права и свободи.

Добре режисиран сюжет

Въпроса за оставката на Нинова беше главната тематика на конгреса. Очакваше се, че след подаването й, събранието ще я установи, както изисква партийният правилник, след което ще одобри решение да се проведат директни вътрешнопартийни избори за нов ръководител. Самата Нинова даваше поръчки, че няма желание да се отхвърля дефинитивно от поста. Основният й противник беше младият народен представител Крум Зарков.

Преди конгреса обаче настойчиво се ширеха клюки, че е квалифициран сюжет, съгласно който делегатите ще откажат да установяват оставката на Нинова - с претекста, че виновността за изборните провали е групова, на партията, а не на лидера. За сходно развиване заприказва преди няколко седмици изключеният от Българска социалистическа партия Кирил Добрев, който е един от най-отявлените съперници на Нинова.

Като удостоверение на тази догадка пристигнаха изявления преди конгреса на висши социалисти, близки до лидера в оставка. Зам.-председателят на партията Ирена Анастасова разгласи пред bTV, че от Благоевград е тръгнала подписка в поддръжка на Нинова. " Хората желаят конгресът да не установи оставката и госпожа Нинова да остане ръководител на партията. От доста структури поддържат тази подписка и мисля към 2/3 от делегатите на Конгреса ", сподели Анастасова. Подкрепящите подписката се аргументират, че Нинова е " превела партията през доста тежки интервали ". За подписката удостовери и министърът на туризма от квотата на БСП Христо Проданов пред Нова ТВ.

На самия конгрес започнаха също да се редят делегати с изявления в тази посока. Например от Емилия Жилиева, пратеник от Лясковец - тя жално оплака " другарката Нинова, която понася удари от вътрешната страна и извън ", и я похвали, че с помощта на нея, " Българска социалистическа партия е в ръководството на България и обществен стожер ". " На нас ни би трябвало водач и войник, какъвто е другарката Нинова ", въодушевено извика Жилиева и предложи на конгреса да " вземе умно решение " и да не хвърля партията в избори.

Така стартира да се обрисува картината, че в действителност конгресът фактически се организира по добре режисиран сюжет, който цели да резервира Нинова на поста й.

Самата Нинова индиректно засегна въпроса в политическия си отчет пред конгреса, като уточни, че аргументите за изборните провали на партията са доста, само че тя е поела отговорността и е подала оставка, и през днешния ден я удостоверява. Тя загатна, че до конгреса са постъпили претенции за анулация на директния избор на ръководител на Българска социалистическа партия. И се обърна към делегатите: " Моля ви, не правете това. Разбира се, вие решавате с гласоподаване. Не отнемайте на членовете на партията най-демократичното, най-модерното и най-свободното право – всеки да може да гласоподава за своя водач. Вземете решения, каквито прецените, само че аз ви апелирам – не отнемайте директния избор. "

Ковид, машини и вътрешни врагове - за какво Българска социалистическа партия се проваля съгласно Нинова

Пандемията, въвеждането на навсякъде машинно гласоподаване и саботажът от страна на вътрешни врагове на Българска социалистическа партия - такива са главните аргументи за пагубните изборни провали на левицата съгласно Нинова. Това се разбра от политическия отчет, който тя изнесе пред делегатите.

Нинова акцентира, че социалистите са работели за машинния избор, само че в този момент регистрира, че той е понижил изборната интензивност. Мнозина се тормозиха от устройствата и не отидоха до секциите, счита тя. И уточни, че би трябвало да се премисли резултатът от машинното гласоподаване - като се вкара смесена система, и с хартиени бюлетини, и с устройства, като се разреши на жителите да изберат способ на гласоподаване. Така в действителност Нинова се трансферира на позицията на ГЕРБ - някогашните ръководещи вкараха тъкмо такава хибридна система през 2020 година

Същият резултат върху гласоподавателите на Българска социалистическа партия е оказала, съгласно водача в оставка, и коронавирус пандемията. Инфекцията е попречила провеждането на предизборна акция " очи в очи " с гласоподавателите, възрастните хора са се изплашили, разказа казуса Нинова. Това, счита тя, също е довело до сериозен отлив на гласове.

Както постоянно, Нинова се трансферира и на казуса с " врага с партиен билет ". Тя уточни, че партията се е изтощила от вътрешни битки, подбудени от недоволни от реденето на листите, от трайни вражди, от афектирани деятели, които работели с други политически сили. Според Нинова това, дружно с другите изредени фактори, е довело до пагубен отлив на гласове, отишли най-много в групата на негласуващите.

С едвам скрито възмущение лидерът в оставка установи, че макар дългогодишната битка на Българска социалистическа партия с ГЕРБ, партията й е била пришита към статуквото от някои от новите политически обединения. В същото време, със удовлетворение уточни, че през последните 3-4 месеца това разбиране се е преобърнало и левицата е станала " мечтан сътрудник за смяна ". Нинова беше безапелационна, че Българска социалистическа партия не е била призната в четворната коалиция, единствено с цел да бъде допълнено аритметически парламентарното болшинство. " Ние избрахме смяна за България и смяната избра нас ", заявява патетично тя. И увери социалистите, че " ние сме главен дирек на непоклатимост, сигурност и професионализъм в ръководството на България ".

За връзките си с президента Румен Радев Нинов отхвърли изказванията за затулен спор посред им. И оправда критичността си към служебните му държавни управления с нуждата Българска социалистическа партия да пази ползите на гласоподавателите си, без значение кой ръководи. Тя адресира и въпроса за младите, които напират към върха на партийното управление. Нинова внимателно посочи, че би трябвало да се търси баланс сред силата на младите социалисти и опитът на по-възрастното потомство, а не да се основава разграничителна линия млади - остарели.

Опозиционни гласове

По отчета спор, в строгия смисъл на думата, в действителност нямаше. След Нинова се заредиха поредност от делегати, които пригласяха на нейните тези и призоваваха към единение. Най-напред възрази на дитирамбите Валери Жаблянов - някогашен зам.-председател на Народното събрание от Българска социалистическа партия. Той уточни, че сривът е почнал на локалните избори през 2019 година и е директно обвързван с публичното доверие към ръководителя на партията. Жаблянов насмешливо разяснява, че управническият капацитет на Българска социалистическа партия се свежда до Калоян Методиев - някогашен шеф на кабинета на Румен Радев, в този момент заемащ същата служба в министерството на Нинова, а в предишното - юношески началник на Съюз на демократичните сили. Той подсети и за лавиранията на Нинова във връзка с обособени мощни фигури в партията - като водача на варненските социалисти Борислав Гуцанов, който първо беше жигосан като изменник, а сега е народен представител и пратеник на конгреса.

По-сериозен конфликт породи след речта на депутата Крум Зарков - съперник на Нинова за водачеството на левицата. Зарков съобщи, че делегатите на конгреса са " облъчвани с безспорни нелепици ". " Провалът на изборите е показан като триумф, тъй като, видите ли, сме във властта ", даде образец той. Той подсети за циркулиращата подписка да не се одобри оставката на Нинова. " Ако това се случи, този фарс ще бъде следващият, в случай че не и последният гвоздей в ковчега на обществения имидж на Българска социалистическа партия ", предвижда Зарков и прикани да се пристъпи към директни избори за нов ръководител, както е съгласно партийния правилник.

Срещу него скочи Димитър Буковски, пратеник от Плевенско, който се оплака, че за първи път чува някой да произнася на конгрес погребалното слово на Българска социалистическа партия. " Партии като Има Такъв Народ, като новата партия на министър-председателя, ще ги има и ще изчезнат, единствено че Българска социалистическа партия ще я има и с вас, и с без вас! ", обърна се той към Зарков. Реагира Антон Кутев, някогашен народен представител, а до неотдавна представител на служебното държавно управление: " Ние не мислим за това, което можем да създадем, а за това по какъв начин да прецакаме оня, който пречи на другарката, която би трябвало да си подаде оставката. "

Зарков се ядоса на Буковски и стартира да реди от микрофона всичко, което липсваше в отчета на Нинова - за хората на труда, за пазара на труда, за изкореняването на бедността, за това, което е лявото сега. " Чух за Истанбулската спогодба и да ви кажа, като изтъкнат джендър, както беше казано по малкия екран, полът ви е предпазен. Ако стана ръководител, няма да го сменя ", разгласи той, сподирен от смях и ръкопляскания.

С неуважение към президента

При приемането на дневния ред на конгреса беше отхвърлено предложение да се приключи за час работата му, с цел да да се включат делегатите в тържествената гала по встъпването в служба на Румен Радев и заместника му Илияна Йотова, която се организираше редом. Искането за спирането пристигна от представители на вътрешната съпротива. Те използваха момента, с цел да разкритикуват партийното управление, че погрешно е избрало датата на конгреса, която съответствува с церемонията.

Георги Свиленски - шефът на парламентарната група и доближен на Нинова, разяснява, че всички социалисти са горди с триумфа на Радев. Едно спиране обаче прекомерно щяло да удължи работата на конгреса, а и всеки, който желае, по този начин или другояче, може да отиде на церемонията. Последва гласоподаване, на което предлагането беше подкрепено едвам от 138 делегати, 384 го отхвърлиха, а 111 се въздържаха.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР