Пълна демонополизация на НЗОК и въвеждане на здравни фондове. Това

...
Пълна демонополизация на НЗОК и въвеждане на здравни фондове. Това
Коментари Харесай

Неслучващата се реформа

Пълна демонополизация на НЗОК и въвеждане на здравни фондове. Това е същността на показания следващ план на министър Кирил Ананиев за нов здравноосигурителен модел. Поне по този начин той отговори преди дни на въпрос на народния представител доктор Валентина Александрова от Българска социалистическа партия. Идеята е НЗОК да бъде равнопоставена на застрахователните здравни фондове и всички заедно да се конкурират на равна нога. " Целта на показания от мен модел е да дава право на избор на пациента, за това кой да ръководи здравните му вноски, къде да се лекува при най-хубавите условия на територията на страната и цялостна осведоменост за обсега и цените на медицинските услуги и медикаментите ", изясни с нормалния си доброжелателен звук Ананиев.

Дотук - добре.

Даже звучи като приказка

Но... И това " само че " ни връща преди повече от 10 години. Тогава отново неистово се говореше за демонополизация на НЗОК. Моделът бе показан и... пропуснат. Защото, с цел да се случи, преди този момент трябваше много неща да се трансформират. Например нормалното и като че ли неслучващо се и до през днешния ден условие за бистрота при ценообразуването на медикаменти, вярното остойностяване на клиничните пътеки. Дори се заприказва за диагностично обвързваните групи (казано другояче, в случай че пациентът е признат по клинична пътека за сърдечна непълнота, само че има и диабет, да не бъде лекуван единствено за първата диагноза, както е при сегашната система, само че и за главната - б.а.). Друг въпрос бе при конкурирането на другите фондове наедно с НЗОК, всички ли ще гонят облага или всички няма да имат право да натрупат облага, защото НЗОК и тогава нямаше право на това. Въпрос, който и през днешния ден стои пред смяната. В тези години се говореше и за закон за отбрана правата на пациентите, само че толкоз доста се говореше, толкоз оферти постъпиха в Народното събрание, че ни едно не бе признато и от дълго време към този момент сходен нормативен акт не е предмет на полемика. Върху въпросния модел отпреди 10-11 години се трудеше над 6 месеца работна група с присъединяване на доктор Антония Първанова (НДСВ), Ивайло Калфин (БСП), Йордан Цонев (ДПС). Тогава концепцията на Българска социалистическа партия беше частните каси да надграждат предлаганите от НЗОК услуги, за които тя няма задоволително средства, а Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи - частните да се записват като застрахователи, а НЗОК последователно да отпадне от пазара. Очакваше се лицензирането на касите от Комисията за финансов контрол да стане за към 9 месеца и моделът да влезе в действие през 2010 година Днес знаем, че

нищо от това не се случи

Е, с изключение на, че през 2009 година здравната вноска от 6 се усили на 8%.

Реформа не се състоя, а в средата на 2009 година на власт пристигна ГЕРБ. През есента на събора на БЛС дойде с хеликоптер финансовият министър Симеон Дянков, с цел да изясни, че пари няма, а няколко седмици по-късно първият здравен министър на ГЕРБ доктор Божидар Нанев показа " собствен " модел на промени. Той още веднъж заприказва за диагностичносвързаните групи. И най-важното - за тристълбов модел на здравно обезпечаване, който планираше да вкара през 2011 година " Идеята е да създадем равномерен преход към персоналната интензивност на жителите, с цел да може примерно след 5 години да им предложим да избират сред здравната каса и частните фондове ", споделя в изявление доктор Нанев. Идеята му беше главният медицински пакет да се заплаща от НЗОК, а останалото - 1,2 или 3%, от частните каси. Заговори се страхливо и за нарастване на вноската. После имаше някакво конкретизиране, да вземем за пример за профилираната извънболнична помощ и високоспециализираните проучвания и действия да се заплащат от частните фондове. Но и този път не се знаеше какво ще бъде в главния и какво - в спомагателния пакет медицински услуги, а концепцията си отиде дружно с доктор Нанев.

Следващите трима министри от първия мандат на ГЕРБ просто гасяха пожарите в системата (скандали с ваксини, с медикаменти, недоизпипан лов на вещици измежду докторите и пр.), само че главно тези, които им посочваше министър-председателят Бойко Борисов. Е, и трябваше с работата си да опровергават анекдота, че опашката за здравен министър пред пл. " Света Неделя " върви бързо. А, да не забравим и за

огромната кражба на над 2,2 милиарда лева

от трупаните от българските жители пари за здравни осигуровки, които и до през днешния ден ГЕРБ не отговори къде са изхарчени! Остойностяването на медицинските услуги отново не се случи, както и въвеждането на диагностично обвързваните групи, които през есента на 2009 година на семинар за публицисти в Русе бяха показани като концепция на ГЕРБ. Разбира се, килограми мастило се изляха върху тонове хартия за предстоящата Национална здравна карта. Злощастната НЗК, която и през 2012, и през 2016 година бе показана от ГЕРБ-ерските министри все на 2 февруари. Тя също би трябвало да е измежду главните атрибути на една здравна промяна, дружно с остойностяването на медицинските услуги. Но нещата отново не се случиха - лечебните заведения тънеха в бедност и една след друга банкрутираха. Спешната помощ продължи да живее в ХХ век с обещания за пари в " идващия програмен интервал ". Вноските на страната за обезпечаваните от нея държавни чиновници, магистрати, деца, пенсионери, пандизчии, бежанци и прочие, продължиха да са 4% и едвам от 2016 година започнаха с дребни стъпки да се усилват с наклонност през 2026 година да станат 8%.

Биполярното разстройство на ГЕРБ

във връзка с демонополизацията на касата се прояви при министър Петър Москов, който обратно на всички дотогавашни напъни и съответните предизборни обещания на ГЕРБ през 2014 година за демонополизация, на процедура я трансформира от социална в държавна конструкция и даже се разпореждаше по телефона посредством зам.-управители. Все отново, в средата на 2015 година, ГЕРБ, дружно с Българска социалистическа партия, АБВ, Движение за права и свободи обърна тил на предлагането на Москов страната да има 6 гласа в Надзорния съвет, а работодатели, синдикати и пациентски организации - 5.

Сега е ясно, че с изключение на в някои дребни елементи, следващата концепция за демонополизация на НЗОК не показва нищо ново под слънцето. Сегашният шеф на НЗОК Дечо Дечев не без съображение прикани институцията да бъде социална, а не филиал на някое министерство и посредством нея някой да взема решение свои политически или корпоративни ползи.

Отново няма действителна Национална здравна карта. Няма остойностени медицински услуги. Няма изясненост кой кой ще бъде на здравноосигурителния пазар. Няма ги и специалистите, които да показват ясни данни, да ги проучват, да дадат на обществото ясни причини за какво и по какъв начин ще се организира смяната, кое какъв брой ще коства на болния българин, както и периоди кое какъв брой ще продължи.

Ясно е, че хората в България понижават и остаряват, парите за опазване на здравето се усилват и все пак не стигат. Е, парите за здраве в целия свят не стигат. Ясно е, че

половината от 6-6,5 млн. обезпечени живеят под прага на беднотия

а близо 1,5 млн. души са над 65 година И естествено ни един частен осигурител/застраховател няма да желае да се ангажира с тях. Логично е страната да се погрижи за този контингент, тъй като България е обществена страна. Ала тя надали има пари за това, тъй като заплаща огромните вноски на държавни чиновници, служители на реда, магистрати и прочие Ясно е, че хиляди българи нямат достъп даже до доктор, тъй като в доста района няма подобен.

Ясно е, че младите избират да учат за лекари, вместо за сестри, а като се изучат по държавна поръчка с парите на данъкоплатеца, да изоставен страната, с цел да градят мечтаната кариера другаде. Затова се вършат някакви козметични кърпежи под натиска на митинги и стачки на пациенти и медици. Неумолимите цифри на Национален статистически институт сочат, че цените на медикаментите единствено през август т. година са се нараснали с 0,7% по отношение на юли, а стоките и услугите в опазването на здравето са поскъпнали 0,5%. В момента

българинът е изправен пред следващото заричане

за " възстановяване " на опазването на здравето, което явно няма да му донесе нито право на избор на кого да даде за ръководство здравните си осигуровки/застраховки, нито ще му подсигурява по-качествена услуга.

А авангардните хрумвания на министър Ананиев са показани като авангардни от не един и двама негови прародители. И комай никой не е отговарял на въпроса по какъв начин парите в опазването на здравето ще станат повече, без да бъркат в джоба на бедния и болен българин.

Времето сподели, че предлаганите след преполовяване на мандата хрумвания за промени са обречени на забвение.

Иначе 160-те милиона за Спешната помощ се кандилкат към системата от края на 2012 година, само че явно имат още много път за извървяване, до момента в който българската Спешна помощ най-малко малко замязя на европейската. А и освен тя.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР