Палмовото малко отдавна е със славата на една от модерните

...
Палмовото малко отдавна е със славата на една от модерните
Коментари Харесай

Идва ли краят на палмовото масло

Палмовото малко от дълго време е със славата на една от модерните токсини , която ни дебне от етикетите на редица храни. Но евентуално знаем прекомерно малко за този артикул. Ето някои по-важни обстоятелства.

Палмовото масло е с растителен генезис. То се добива от месестата част на плодовете на маслената палма. Този развой датира от близо 5000 години. Най-големите производители на продукта са Малайзия и Индонези я - по коло 14-15 милиона тона годишно.

В тези страни огромна част от флората е унищожена, с цел да се освободи място за плантации с маслодайни палми. А това оказва отрицателен резултат и върху животинското многообразие - някои типове орангутани към този момент са застрашени от изгубване да вземем за пример.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Palm Oil Free Certification (@orangutanalliance) на Ное 14, 2018 в 6:00 PST

А виновността за това се хвърля непосредствено върху огромните производители, които употребяват тонове палмово масло всеки ден. Очакват се даже всеобщи прояви във Англия към Коледа за отбрана на животните и прекъсване на унищожаването на природата.

Палмовото масло има червено-оранжев цвят. Той се дължи на високото му наличие на каротени, които се отстраняват, когато маслото премине през развой на пречистване. Освен тях, маслото има високо наличие на наситени мастни киселини (най-вече палмитинова и олеинова) - към 49%.

Заради тяхното огромно количество, палмовото масло е в полутвърдо положение при стайна температура. Имаха присъщ усет, който прилича този на орехите, както и прелестен мирис.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Magpie Hill Soap (@magpiehillsoap) на Ное 15, 2018 в 1:57 PST

Палмовото масло се употребява най-много в хранително-вкусовата индустрия , най-вече при пържене, поради своята висока степен на оксидативна непоклатимост - какъв брой дълго молекулата на олиото устоя в кислородна среда без да се разпадне. Използва се като сурогат на олиото и поради по-ниската си цена.

Именно поради необятната приложимост на палмовото масло в заведения и заведения за хранене за бързо хранене, то е жигосано като отрова. Смята се, че годишно изяждаме по 5-6-7 кг от мазнината посредством приема на пържени храни. Тя постоянно се сдържа освен в менютата на веригите за бързо хранене, само че и в хляба, млечните артикули, шоколада, захарните произведения, маслото и маргарина и даже в зърнените закуски.

Освен в хранителната промишленост, палмовото масло се употребява необятно и в козметичната, само че тук е най-вече маслото от ядките на палмовите плодове. Намира приложимост и във фармацията и производството на биогориво и сила.

 Снимка 389625

В последните години се множат акциите за протест на палмовото масло . Разбира се, главната причина е потреблението му в готвенето и потреблението от нищо неподозиращите клиенти. Обяснява се и до какво може да докара тя:
Наситените мастни киселини и трансмазнините (получават се след термична обработка на маслото) усилват " неприятния " и понижават " положителния " холестерол и триглицеридите, които са рискови мазнини в кръвта Холестеролът оказва отрицателно въздействие върху сърдечно-съдовата система, получават се запушвания на кръвоносните съдове и рискът от инсулт и инфаркт се повишава доста. Според разнообразни проучвания, палмовото масло, минало през термична обработка, се трансформира в канцерогенно и е аргументите на редица ракови болести.
Една верига супермаркети във Англия към този момент наложи възбрана на потреблението на палмово масло в продуктите, които се създават с нейната марка. Но прогнозите са, че всеобща възбрана на тази лой няма да докара до нищо положително , написа Independent.

 Отрова ли е кокосовото масло
Отрова ли е кокосовото масло

Мнението на един академик от Харвард

Просто ще би трябвало да се откри друга растителна лой, която да я размени и най-вероятно това ще е соевото масло . На него също не се гледа с положително око, тъй като част от продукцията е генно-модифицирана. И като че ли излаз от обстановката не може да се откри.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР