Палестинците в блокираната ивица Газа бедстват. Липсват лекарства, ток и

...
Палестинците в блокираната ивица Газа бедстват. Липсват лекарства, ток и
Коментари Харесай

В капана на ивицата Газа: без ток, вода и медикаменти


Палестинците в блокираната линия Газа бедстват. Липсват медикаменти, ток и вода. Цените на храните нарастват, вилнее и пандемия от ковид. Ситуацията е трагична, а насилието продължава и от двете страни.

от време на време предизвестяват цивилното население, с цел да може да се укрие в убежищата. Но при многократните въздушни удари против системата от подземни тунели на Хамас предизвестия нямаше. Както съобщи израелски армейски представител, това не било допустимо, тъй като ставало дума за истински " град под града ", а част от тунелите прекосявали под жилищни квартали.

Хамас построява тази система от тунели в продължение на години, а главната й цел е да обезпечава на бойците леговище и опция за бързо напредване., която управлява линията Газа от 2007 година насам, постоянно употребява цивилни уреди като прикритие, с цел да затрудни израелската войска. За една седмица против Израел бяха изстреляни хиляди ракети, като множеството от тях също идват от жилищни квартали в линията Газа. Затова може да се допусна, че за Хамас страданията на личното цивилно население очевидно са допустима цена.
Редакцията предлага
През последната седмица обстановката на цивилното население в линията Газа съществено се утежни. Според Организация на обединените нации, към този момент 10 000 души са напуснали жилищата си заради боязън от израелски набези. Тези хора обаче няма накъде да бягат, тъй като линията Газа, чиято територия възлиза едвам на 360 квадратни километра, е оградена и бежанците могат да я изоставен единствено с позволение на израелските управляващи или на египетските граничари на юг. 16-те учебни заведения в Газа, които се поддържат от Организация на обединените нации, към този момент са превърнати във краткотрайни убежища за бежанците.

Цивилното население страда

От началото на сегашния спор, съгласно палестински информации, в линията Газа са били убити към 200 души, а броят на ранените надвишава хиляда. Палестински филантропични деятели оповестяват, че в събота сутринта след въздушен удар, попаднал в жилищна постройка, са починали 10 палестинци от една огромна фамилия, измежду които осем деца. " Те нямаха оръжие и не изстрелваха ракети, бяха облекли празничните си дрешки за края на Рамазана ", споделя бащата на четири от убитите деца. По данни на УНИЦЕФ, от началото на спора до момента в линията Газа са били убити 40 деца, а в Израел - две.

Ракетният обстрел затруднява работата на филантропичните организации, от които на процедура са подвластни множеството хора в Газа. През 2019 година Организация на обединените нации заяви, че от питателните помощи на организацията зависят ¾ от цивилното население в линията, което наброява 1,6 милиона души.

В Газа липсват редица значими медикаменти, токът и водата също са дефицитни артикули. След като Израел напълно затвори границата на 10 май, няма и доставяне с горива. Вече се усеща дефицит на дизелово гориво, което е доста належащо за колите за спешна помощ или за генераторите на електричество.

Снабдяването с съществени хранителни артикули към момента действа, оповестяват от Организация на обединените нации. Но то също ще бъде все по-затруднено, защото от ден на ден хора бягат от домовете си. От Световната организация по прехраната оповестяват, че са почнали до оказват незабавна помощ на 51 000 души в северната част на линията Газа.

Тази постройка в линията Газа бе разрушена при израелски въздушен удар в събота, на 15 май 2021

Блокадата на линията Газа към този момент провокира скок в цените на питателните артикули, защото селяните нямат достъп до земите си. Възможно е да се появи и дефицит и на вода. След 14 години обсада и в изискванията на пандемия в линията Газа се усеща сериозна потребност и от психическа поддръжка.

И вълна от ковид

Представителят на Организация на обединените нации Матиас Шмале споделя: " Когато хиляди хора търсят избавление в убежищата, нараства заплахата и от сексуализирани насилия, нараства и бремето за децата. Трябва да мислим и за психическото здраве на хората ".

В линията Газа сега вилнее и пандемията от ковид. Там също започнаха имунизациите, само че към този момент са имунизирани едвам 5% от хората, до момента в който в Израел 62 на 100 от хората към този момент получиха имунна отбрана. Броят на новите инфекции в Газа остава висок, натоварването на лечебните заведения е огромно. Матиас Шмале споделя, че новоразпаленият спор слага лечебните заведения пред в допълнение тестване: " Ако се стигне до сухопътна атака, потенциалът на здравните заведения ще доближи до своя лимит, а това ще сътвори сериозен филантропичен проблем ".

*****

Разгледайте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР