Палестинците отбелязват ден на национален траур заради най-малко 16-те души,

...
Палестинците отбелязват ден на национален траур заради най-малко 16-те души,
Коментари Харесай

Израел отстрелва бягащи палестинци в гръб

Палестинците означават ден на народен печал поради минимум 16-те души, убити през вчерашния ден в конфликти или убити от израелски бойци на границата сред Ивицата Газа и Израел, оповестяват международните осведомителни организации.

Хиляди хора участват на погребенията на убитите. Стотици палестинци бяха ранени при започване на митингите под наслов " Велик марш на завръщането ", които е планувано да продължат доникъде на май. Палестинците упорстват да получат право да се завърнат в някогашните домове на фамилиите си, които в този момент се намират на територията на Израел.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани за без значение следствие на събитията към убитите през вчерашния ден палестинци. Той настоя за въздържаност на забърканите страни от каквито и да е дейности, които биха могли да доведат до още жертви.

Израелските управляващи настояват, че техните бойци са разкрили огън, откакто са избухнали безредици.

Вчерашният ден беше най-кръвопролитният в израелско-палестинския спор от войната в Газа през 2014 година насам. Съветът за сигурност на Организация на обединените нации осъди насилието след изключително съвещание.

В документално изказване преди съвещанието на Съвета за сигурност посланикът на Израел в Организация на обединените нации Дани Данон хвърли виновността за кръвопролитията върху " Хамас " - палестинската екстремистка формация, която управлява Ивицата Газа.

Палестинският президент Махмуд Абас от своя страна настоя, че израелските управляващи носят " цялостна отговорност " за жертвите.

Протестиращите се завръщат в издигнатите лагери от шатри край границата, като се приготвят митингите да бъдат обновени.

Заснето видео от вчерашните конфликти демонстрира, че палестинец е бил прострелян в тил от израелски бойци, до момента в който се е отдалечавал от граничната ограда. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР