Палестинците на Западния бряг в петък се събраха, за да

...
Палестинците на Западния бряг в петък се събраха, за да
Коментари Харесай

Протести на Западния бряг срещу плановете за анексиране на Израел

Палестинците на Западния бряг в петък се събраха, с цел да отбележат 53 години от израелската окупация и стачкуваха против проектите на еврейската страна да анексира част от територията.
В Тулкарем, на северния Западен бряг, десетки стачкуващи размахваха палестински флагове и скандираха лозунги против израелските селища и проектите, чието осъществяване може да стартира още през идващия месец.
AFP, представена от БГНЕС, заяви, че израелските войски са употребявали зашеметяващи гранати и сълзотворен газ, с цел да отхвърлен протестиращите, приближаващи се до военно-пропускателен пункт.
По-нататъшни митинги се чакат в градовете на Западния бряг Рамала, Хеброн и Наблус.
Палестинците се изричат против проекта за Близкия изток на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който дава на Израел зелена светлина за анексиране на еврейски селища и друга стратегическа територия на Западния бряг.
Подобни анексии биха нарушили интернационалното законодателство и евентуално ще разпалят напрежението в нестабилния район.
След повече от година политическа невъзможност и два неубедителни избора, министър председателят деец Бенямин Нетаняху и най-големият му противник Бени Ганц през април образуваха съдружно държавно управление.
Според тяхното съглашение от 1 юли Нетаняху и Ганц могат да показват проекта на Тръмп в кабинета и в Народното събрание с оглед утвърждение.
Планът планува също основаването на палестинска страна, само че на понижена територия, без да дава отговор на основното палестинско искане да има столица в източен Йерусалим.
Протестите в петък съответстваха с годишнината от това, което палестинците назовават " Накса ", провалянето на арабските страни от Израел в шестдневната война през юни 1967 година
Сраженията приключиха с Египет, Йордания и Сирия победени, а Израел окупира Западния бряг, Синайския полуостров, Ивицата Газа, Източен Йерусалим и Голанските възвишения в Сирия.
Синай е върнат в Египет с мирното съглашение през 1979 година с Израел, само че Голанските възвишения и Източният Йерусалим остават в еврейската страна.
Израелските войски и заселниците се изтеглиха от Газа през 2005 година, само че крайбрежната линия остава под обсада.
" Петдесет и три години израелска окупация през днешния ден, да ѝ се постави край, е интернационална отговорност ", написа в Twitter Саеб Ерекат, общоприет секретар на Организацията за избавление на Палестина (ООП).
Повече от 450 000 израелци живеят в селища, които съгласно интернационалното право се смятат за противозаконни. На Западния бряг живеят и 2,7 милиона палестинци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР