Палестинците днес са на дъното - без права, без приятели,

...
Палестинците днес са на дъното - без права, без приятели,
Коментари Харесай

Палестинците - изоставени и забравени от света

Палестинците през днешния ден са на дъното - без права, без другари, без отбрана. Гонят ги от земите им, не ги позволяват до нивите и кладенците им, разстрелват ги. Надеждата за тях е доста дребна, само че въпреки всичко я има, написа Бетина Маркс.
Никога до момента палестинците не са били в толкоз безизходна обстановка, както през днешния ден. 70 години след основаването на страната Израел и 51 години след Шестдневната война, в която Израел си присвои палестински земи в линията Газа и на Западния бряг на река Йордан, палестинците са изправени безусловно пред нищото. Всичките им очаквания за лична страна се сринаха. Мирният развой, почнал преди 25 години със съглашението от Осло, в това време може да се смята за провален. Бившият израелски министър председател Ариел Шарон още през януари 2001 година го разгласи за мъртъв.
А неговият правоприемник Бенямин Нетаняху въобще не се свени да отхвърля главната концепция от Осло за основаването на палестинска страна паралелно с израелската. При късото си посещаване в Берлин Нетаняху даже отхвърли, че Израел е окупирал палестински територии. Пред публицистите в немската столица той съобщи, че още преди 4000 години Авраам бил пристигнал по тези земи сред Средиземно море и река Йордан, с което на процедура основал правото на израелците да имат въпросните територии. От думите на израелския министър председател излезе, че в тяхната страна напълно инцидентно имало и прочут брой палестинци.
Горчиви последици за палестинците
Колкото и неуместно да звучи тази интерпретация, тя има горчиви последствия за палестинците. Защото значи, че Израел към този момент търпи тяхното битие, само че не признава претенциите им за лична татковина, пълноправие и национално самоопределяне. Правото на палестинците да се бунтуват против непознатата окупация, което се легитимира и от интернационалното право, се пояснява от Израел като незаконна опозиция и тероризъм против законния държател на страната.
Израелските затвори са цялостни с палестинци, които не желаят да се примирят с израелското владичество. Дори малолетни палестинци биват изправяни пред израелските военни съдилища, където с съвсем стопроцентова сигурност ги чака строга присъда. Всяка нощ тежко въоръжени израелски бойци патрулират в окупираните територии, изкарват цели фамилии от домовете им, снимат младежите, с цел да ги разпознават по-късно като бунтовници, хвърляли камъни, арестуват младите мъже, а в последно време и от ден на ден дами.
Дори Рамала – градът, който съгласно договорите от Осло, би трябвало да се намира напълно под палестински надзор, и в който се намира седалището на палестинските самостоятелни управляващи, не е пощаден от тези нощни хайки. В селата на Западния бряг на река Йордан, там където палестинците от дълги години насам биват изтласквани от земите си, и където им отхвърлят достъп до техните ниви и кладенци, всички прояви на палестински протест се санкционират повече от строго – в това число и с разстрел.
При митингите от последните седмици в покрайнините на линията Газа бяха убити над 100 души от израелски снайперисти. Сред жертвите имаше даже инвалиди и деца. Израел разполага с задоволително патрони за всички стачкуващи, цинично сподели депутатът от партията Ликуд Ави Дихтер, а армейското командване разгласи в Туитър, че армията реагирала акуратно и премерено и че знаела напълно тъкмо къде попада всеки неин патрон.
Изоставени от целия свят
Но не е единствено Израел, който унищожава очакванията на палестинците за независимост и самоопределяне. Арабският свят значително също към този момент им е обърнал тил. Египет се вълнува единствено от стабилността в личната си страна и спокойствието на Синайския полуостров. Президентът Ал Сиси се интересува от правата на палестинците, също толкоз малко, колкото и от правата на личното си население. Саудитска Арабия и ОАЕ намерено се стремят към определяне на дипломатически и стопански връзки с Израел и са подготвени да жертват солидарността си с палестинците в името на тази цел. А и Международната общественост от ден на ден бяга от своята отговорност.
Под управлението на Доналд Тръмп, Съединени американски щати изрично застанаха на страната на Израел. С признаването на Ерусалим за столица на Израел, Съединени американски щати на процедура отхвърлиха законните права на палестинците. А със съкращаването на финансовите средства за помощната организация на Организация на обединените нации, подкрепяща палестинските бежанци, Вашингтон обрече стотици хиляди хора в Газа, на Западния бряг, както и в прилежащите страни на убийствена беднотия.
70 години след основаването на страната Израел и произтеклата от това палестинска злополука, палестинците доближиха най-ниската точка в своята история - без изгледи за национално самоопределяне, без другари и поддръжници. Въпреки тези мрачни изгледи остава една дребна искрица вяра, тъй като на инат на всички беди палестинското население сред Средиземно море и река Йордан в това време се усили до 6,5 милиона души. Това са милиони, чиято орис е неотлъчно обвързвана с тези земи. Милиони, които няма да ги изоставен, без значение че през днешния ден са изоставени и забравени от света.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР