Палестинският президент Махмуд Абас заяви пред Съвета за сигурност на

...
Палестинският президент Махмуд Абас заяви пред Съвета за сигурност на
Коментари Харесай

Абас пред ООН: Планът на Тръмп легитимира незаконното и подсилва апартейда

Палестинският президент Махмуд Абас съобщи пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че мирният проект на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп анулира палестинското право на " самоопределяне, независимост и самостоятелност в наша лична страна ", написа " Таймс ъв Израел ".

" Легитимира това, което е нелегално: заселванията и анексирането на палестинска земя ", безапелационен Абас и прикани проектът на американския водач да не се употребява по време на интернационалните договаряния.
 Палестинци на митинг: Тръмп е крадецът на века
Палестинци на митинг: Тръмп е крадецът на века

Палестинският президент Махмуд Абас възнамерява да изнесе тирада пред Организация на обединените нации по-късно през днешния ден

Това е израелско-американски проект за слагане завършек на въпроса за Палестина . Отхвърлен е от нас, тъй като в него се отбелязва, че Източен Йерусалим повече не е под суверенитета на палестинската страна ...Оставя Палестина разпокъсана...и поставя завършек на въпроса за палестинските бежанци и поставя завършек на всички основи за кротичък проект, изясни той позицията си.

Според него този проект няма да донесе мир или непоклатимост в района и затова няма да го одобряват. Ще се противопоставим на използването му, закани се Абас.
 Мирният проект на Тръмп ще почине преди него, разгласи Хаменеи
Мирният проект на Тръмп ще почине преди него, разгласи Хаменеи

Американският проект " Сделката на века " ще почине преди Тръмп да почине

Той е уверен, че мирният проект " укрепва сегрегационния режим ", възнаграждава окупаторите вместо да ги подведе под отговорност за всички закононарушения против палестинския народ и палестинската земя.

Размахвайки карта на Израел и евентуалната палестинска страна в проекта на Тръмп, Абас разяснява, че оставя Палестина да наподобява " като швейцарско сирене " и това никой няма да го одобри.
 Организацията за ислямско съдействие отхвърли мирния проект на Тръмп
Организацията за ислямско съдействие отхвърли мирния проект на Тръмп

Организацията прикани 57-те си страни членки да не оказват помощ на Вашингтон за използването на оферти проект

Той има вяра, че към момента е допустимо реализиране на мир, само че това няма да стане с проекта на американския водач.

Но ние би трябвало да отхвърлим този неправдив проект , акцентира Абас.

По думите му проектът е направен от една страна (САЩ) в интерес на друга страна (Израел) в опит да се наложат условия на палестинците, които са в нарушаване на интернационалното право и на резолюциите на Организация на обединените нации.
 Ключовите точки от мирния проект на Тръмп за Близкия изток
Ключовите точки от мирния проект на Тръмп за Близкия изток

Мирният проект за Близкия изток поддържа позицията на Израел по всички противоречиви въпроси

Някой е дал на Тръмп неприятен съвет за спора, счита Махмуд Абас. Той описа, че по време на среща с Доналд Тръмп през 2017 година американският водач е заречен Вашингтон да разгласи поддръжка по редица ключове палестински позиции. Но " нещо се случи ", което накара Тръмп да промени мнението си и " изцяло поддържа желанията на Израел ".

" Не знам кой му е дал този недопустим съвет ", зачуди се Абас и означи, че е доста сюрпризиран от решението на Тръмп.
 Необичайно сливане на сили на Хамас и Фатах против мирния проект на Тръмп
Необичайно сливане на сили на Хамас и Фатах против мирния проект на Тръмп

Ние поканихме придвижването Хамас да взе участие на изключително съвещание на управлението

" Ние се борим против тероризма. Ние не сме терористи ", увери Махмуд Абас.

Според него израелското държавно управление и израелските селища са унищожили всяка опция за мир.

" Те строят селища безнаказано. Те изземват земя. Те не престават войната си с нашия народ в Ивицата Газа, за жалост са подкрепяни от администрацията на Съединени американски щати ", продължи палестинският водач.

" Повярвайте ми, в случай че има мир сред нас и израелския народ, ще бъде най-красивата форма на мир, само че дайте ни тази опция да реализираме мир ", прикани той пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

" Надявам се, че президентът Тръмп ще бъде обективен и почтен, с цел да имаме опцията да реализираме мир ", сподели още Абас и акцентира, че не могат да одобряват Съединени американски щати като единствен посредник.

Той даде обещание да не прибягват до тероризъм и принуждение.

" Ние не сме против еврейския народ или евреите . Ние сме мюсюлмани. Мюсюлманин, който каже, че е срещу евреин, той прави осквернение. Ние не сме против еврейския народ. Ние сме против тези, които ни нападат и нашата земя ", уточни Абас.

Израелският дипломат Дани Данон отговори от своя страна, че Абас не е сериозен за договаряния или за мир. Според него няма късмет за мир, до момента в който Абас е на власт.

По-рано генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че е време за разговор и помиряване. По думите му Организация на обединените нации поддържа съглашение за две страни - Израел и Палестина.

Специалният представител на Организация на обединените нации за Близкия изток Николай Младенов сподели пред Съвета, че би трябвало да се опълчват на едностранни стъпки.

Палестинците , Арабската лига и Организацията за ислямско съдействие отхвърлиха проекта на Тръмп.

Инициативата на Тръмп планува Израел да резервира противоречивия Йерусалим като " неделима столица " и дава зелена светлина на еврейската страна да анексира селища на Западния бряг, който е окупиран от 1967 година

Европейският съюз и Русия също не утвърдиха проекта.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР