Палестинският президент Махмуд Абас уволни всичките си съветници и нареди

...
Палестинският президент Махмуд Абас уволни всичките си съветници и нареди
Коментари Харесай

Бившето палестинско правителство трябва да върне десетки хиляди долари бонуси

Палестинският президент Махмуд Абас уволни всичките си съветници и подреди на някогашния министър председател Рами Хамдала и други някогашни членове на кабинета да върнат десетки хиляди долари, получени след скрито нарастване на заплатите, разпоредено от него преди две години, заяви организация " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Палестински чиновници споделиха, че тези решения, за които публично бе обявено през вчерашния ден, са част от опитите за понижаване на разноските и възобновяване на средства, откакто Израел престана да предава на палестинската власт постъпленията от събираните мита.

Палестинската власт, която ръководи част от окупирания от Израел Западен бряг, от дълго време е упреквана в корупция и злоупотреби. През годините Абас е имал десетки съветници, доста от които са траяли да получават заплата и бонуси и откакто към този момент не са били на този пост.

По силата на краткотрайни мирни съглашения Израел събира налози от името на палестинската власт, като сумата е към 130 млн. $ месечно. Миналата година обаче еврейската страна спря да предава на палестинците заплащанията, с цел да накаже властта, която изплаща стипендии на задържани палестинци, фамилиите им и на околните на убити от израелски бойци.

Премиерът Бенямин Нетаняху неведнъж е претендирал Палестинската автономност да спре да дава пари на хора, които за палестинците са национални герои, а за израелците – терористи. Според Абас заплащанията са обществени помощи за пандизчиите и фамилиите им, само че съгласно еврейската страна те са тласък за повече и по-тежки терористични офанзиви.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР