Палестинската радикална групировка Хамас обяви, че е постигнала споразумение с

...
Палестинската радикална групировка Хамас обяви, че е постигнала споразумение с
Коментари Харесай

Хамас и Фатах обявиха помирение

Палестинската радикална формация " Хамас " разгласи, че е постигнала съглашение с противниковата палестинска формация " Фатах ", поставяйки завършек на траял 10 години раздор сред двете обединения, оповестява БиБиСи.

" Хамас ", която управлява палестинския анклав Ивицата Газа, посочи, че детайлностите от съглашението ще бъдат оповестени по-късно през днешния ден. " Фатах " не са коментирали.

Египет е медиатор на помирителните договаряния в Кайро.

Палестинците в Газа и Западния бряг бяха ръководени разделно след разразяването на кръвопролитни конфликти сред двете групировки през 2007 година

" Хамас " завоюва парламентарните избори в окупираните територии през предходната година и укрепи властта си в Газа, откакто прогони " Фатах " от анклава.

Палестинският информативен център, който е част от мрежата на " Хамас ", разгласи сключването на съглашението, наблягайки, че детайлностите ще бъдат разкрити на конференция в Кайро по-късно.

Вчера представителят на " Хамас " посочи, че договарянията в Кайро били " съществени и задълбочени ".

" Преговорите са положителни, а египетската страна е безпристрастна ", уточни представителят.

През предишния месец " Хамас " се съгласи да разпусне комитета, който ръководи Газа. Този ход беше главно условие на палестинския президент Махмуд Абас, чиято организация " Фатах " ръководи елементи от Западния бряг.

Палестинският министър председател Рами Хамдала по-късно направи рядко посещаване в Газа. Той разяснява, че палестинската власт ще стартира да поема контрола върху административните въпроси и отговорността по сигурността в Газа.

Египет и Израел, основният съперник на " Хамас ", поддържат обсада върху Газа от 2006 година насам. " Хамас " приканва за заличаването на Израел и води три войни с еврейската страна.

Израел твърдо се опълчва на каквото и да е присъединяване на " Хамас " в палестинската власт. Еврейската страна преглежда " Хамас " като терористична формация и се зарече, че няма да има връзки с палестинско държавно управление, в което вземат участие членове на " Хамас ".

" Хамас " като цяло, или в някои случаи военното му крило, са избрани за терористи от Израел, Съединени американски щати, Европейския съюз, Англия и други сили. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР