Палестинската полиция се бори да контролира огнище на бойци. Усилията им показват, че регион е на ръба

...
Палестинската полиция се бори да контролира огнище на бойци в
Коментари Харесай

Палестинската полиция се бори да контролира огнище на бойци в окупирания Западен бряг, след като голяма израелска военна атака миналия месец накара палестинците да насочват гнева си към собствените си сили за сигурност

От ISABEL DEBRE Associated Press, 18 август 2023 г., 2:08 ч.

ДЖЕНИН, Западен бряг -- Миналия месец, след най-голямата израелска военно нападение срещу палестински бежански лагер в окупирания Западен бряг през годините, палестинците насочиха гнева си към собствените си сили за сигурност.

Те отприщиха стрелба, запалителни и тръбни бомби по палестинските сгради за сигурност в изблик на гняв срещу неуспеха на палестинската власт да ги защити от опустошителната атака на 3 юли и дългия -работещ, силно непопулярен съюз за сигурност с Израел.

„Ужасните събития от онази нощ ни напомниха за подготовката за преврата на Хамас в Газа“, ръководителят на полицията в Дженин, Бриг. Ген. Аззам Джебара, каза на церемония тази седмица за офицери, които защитаваха полицейски участък от бушуващи протестиращи. „Това беше предупреждение.“

Белязан от насилственото превземане на Газа от въоръжените сили на Хамас от силите на палестинския президент Махмуд Абас през 2007 г., палестинската власт си сътрудничи с Израел да потисне ислямисткото движение и да запази светската националистическа партия Фатах на власт в Западния бряг. Хамас е както голяма заплаха за Израел, така и най-големият съперник на Фатах.

Юлските вълнения разкриха кипящото негодувание на палестинците към тяхното полуавтономно правителство и принудиха разплащането на техните разбити сили за сигурност, които дойдоха в своите сини камуфлажни униформи да олицетворява напрежението, раздиращо палестинското общество. Широко осмивани за това, че работят с Израел, силите остават забележителен символ на палестинските надежди за държавност.

В стремежа си да си възвърне доверието по време на затишие в израелските военни нападения, палестинската полиция е стартира кампания за възстановяване на реда в град Дженин, отдавна бастион на престъпността в съседство с милитаризирания бежански лагер. лекарствата също разкриха своите граници. Тъй като радикалните атаки на еврейски заселници и израелските военни нападения нарастват при крайнодясното правителство на премиера Бенямин Нетаняху, правоприлагащата система в Дженин се движи на ръба на колапса.

„Ако си мислим, че установяваме контрол сега, не се заблуждаваме“, каза Ибрахим Абахре, заместник-ръководител на превантивната сигурност, вътрешна разузнавателна агенция в Дженин. „Всеки момент израелската армия може да влезе и всичко може да избухне.“

От пролетта на миналата година бойци от бежанския лагер Дженин, където палестинските сили са загубиха контрол, извършиха десетки стрелба в Западния бряг и Израел. Израелски войници многократно нахлуват в лагера, за да убиват и залавят заподозрени екстремисти.

На 3 юли израелските специални сили влязоха в лагера под прикритието на удари с дронове, убивайки 12 палестинци , най-малко осем от тях бойци, раняващи десетки и оставящи следа от разрушения. Израелски войник също беше убит при операцията, която припомни една от най-големите битки на второто палестинско въстание преди повече от 20 години.

Близо 180 палестинци са убити от Израелски огън по Западния бряг през 2023 г., като почти половината от тях са свързани с екстремни групировки, според данни на Асошиейтед прес. Това е най-високата смъртност в територията от близо две десетилетия. Палестинските атаки срещу израелци са убили 27 души тази година.

Израел твърди, че неговите набези са усилия за борба с тероризма, предизвикани от нежеланието на палестинските сили за сигурност да се намесят срещу екстремистите.< /p>

„Има граница колко израелци могат да бъдат убити, докато палестинците разработят вътрешните си борби“, каза израелски военен служител, говорейки при условие за анонимност, защото не беше упълномощен да говори с репортери. „В един момент просто трябва да влезем.“

Палестинците обвиняват Израел, че се опитва да подкопае техните усилия за сигурност.

„Те искат да ни злепоставят“, каза изпълняващият длъжността губернатор на Дженин Камал Абу ал-Руб. Палестинските официални лица казват, че израелските нападения са нажежили напрежението, разпалили са гнева срещу палестинската власт и са вдъхновили повече войнственост.

„Разбираме, че палестинската власт е загубила власт,“ каза генерал-майор Акрам Раджуб, дългогодишен командир по сигурността и бивш губернатор на Дженин. „Но ние се опитваме да контролираме хаоса, който избухва, когато Израел нахлува. Хаосът е това, което подкопава уважението към властта.”

В лагера независими бойци, съставени от ново поколение разочаровани палестинци, са укрепили редиците на фракции като Фатах, Хамас и палестински ислямски джихад. Екстремисти казват, че са видели палестинската власт, която им обеща държавност, да се превръща в подизпълнител за израелската окупация, който едва може да плаща заплати или да предоставя общински услуги.

“ Абас може да има своя политика. Моята специалност е съпротивата“, каза 32-годишният Абу Сюлейман, който е служил като майор в силите за сигурност, преди да бъде отстранен заради бойната си дейност.

„Всичко това, което палестинската власт прави, е в интерес на Израел“, добави той от хола си, чиито счупени прозорци бяха залепени с тиксо, а стените бяха белязани от юлската атака. Той даде само бойното си име, защото е издирван от израелската армия.

На погребението миналия месец на убитите при нападението блъскащите се тълпи крещяха обиди към висши служители от управляващата партия Фатах и ​​ги изгониха от лагера. „Сътрудници!“ скандираха те — препратка към координацията на палестинското разузнаване с Израел.

„Беше естествен, колективен отговор да кажете „събудете се. Вашата работа е да ни защитите и защитите тук, а вие се провалихте", каза 51-годишният Нидал Нагнахейе, ръководител на комитет, управляващ проекти в лагера.

Седмица след нападението 87-годишният Абас посети лагера за първи път от повече от десетилетие, за да покаже солидарност.Палестинските сили за сигурност започнаха да възстановяват присъствието си в Дженин - опит да покажат, че могат да наложат ред без израелска намеса. Израелската армия намали операциите си в лагера, за да позволи това, каза израелският военен служител.

Палестинските власти разположиха 1000 нови служители по сигурността от президентската гвардия на Абас от другата страна град Дженин.Те са създали контролно-пропускателни пунктове за залавяне на престъпници, които отдавна са намерили убежище в града. Властите казват, че екстремистите се крият, вместо да стрелят във въздуха и да показват своите M-16 по улиците. иззехме десетки крадени коли от улиците, конфискувахме стотици упойващи хапчета и арестувахме 364 престъпници, включително над дузина издирвани в случаи на хладни убийства. Властите се готвят да открият местен затвор.

Продавачите без разрешителни бяха изгонени от външния пазар на Дженин и изпратени извън центъра на града.

Но кампанията за ред и закон не се простира до най-големия източник на нестабилност на територията — бежанския лагер Дженин. Полицията казва, че няма да разоръжи въоръжени мъже, издирвани от Израел, или да извърши арести в лагера, подчертавайки сложността на ситуацията със сигурността.

Но дори и засилената полицейска тактика имат злобни въоръжени мъже, които карат крадени коли, за да извършват стрелба, носят контрабандно оръжие и притежават нелицензирани щандове за зеленчуци. Миналия месец кметът, който помогна за преобразяването на пазара в Дженин, се измъкна на косъм, когато амбулантни търговци, ядосани от загубата на доходите си, откриха огън по колата му.

„През нощта се сблъскваме с Израелската армия и през деня палестинските власти вече ни преследват“, каза Абу Сюлейман, добавяйки, че тази седмица е бил спрян от цивилни палестински полицаи и почти е открил огън, приемайки мъжете за израелски войници под прикритие. „В един момент адът ще настъпи.“

Джебара, началникът на полицията, каза, че провалът на властите да разбият екстремистки групи е равносилен на провал на палестинския национал проект, който служители като него се надяваха да изграждат.

„Присъединих се към полицията преди 21 години, защото исках да бъда отговорен пред народа си, да наложа суверенитет на нашата собствена земя", каза той. „Сега израелските селища убиха нашата държава. Какво ни оставя това?"

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР