Палестинската групировка "Хамас" заяви, че е съгласна да води преговори

...
Палестинската групировка "Хамас" заяви, че е съгласна да води преговори
Коментари Харесай

Историческо: Хамас иска преговори с Фатах и избори

Палестинската формация "Хамас " съобщи, че е съгласна да води договаряния с противниковото придвижване "Фатах ", да разпусне административния комитет на Газа и да организира общи избори, заяви Reuters.

"Хамас " сподели в официално съобщение, че е подготвена да остави ръководството в линията Газа на държавно управление на националното помиряване, което ще бъде излъчено след тези избори.

Палестинските територии са разграничени сред две враждуващи държавни управления от 2007 година, когато "Хамас " изтласка силите на Абас от линията Газа. Оттогава неговата секта "Фатах " ръководи единствено самостоятелните зони на Западния бряг



Досега бяха направени няколко несполучливи опита да бъдат помирени "Хамас " и "Фатах " и да се образува единно държавно управление, ръководещо линията Газа и Западния бряг.

"Хамас " обаче бе отслабен от израелската и египетската обсада, от три войни с Израел и интернационална изолираност. Икономиката на Газа е в доста неприятно положение и живеещите на тази територия имат ток единствено по няколко часа дневно. Абас оказа спомагателен напън върху групировката, в това число спря да заплаща на Израел сметката за електричество на линията Газа и понижи заплатите на служителите там.



Египет наскоро предложения за договаряния в Кайро водачи на "Хамас ", а предходната седмица Абас също изпрати делегация със свои представители в Кайро.

Не е ясно обаче дали "Хамас " е подготвена да остави силите си да сигурност да бъдат под контрола на Абас - проблем, който е провалял предходни опити за помиряване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР