Палестинската групировка Хамас отхвърли предложението на Израел за прекратяване на

...
Палестинската групировка Хамас отхвърли предложението на Израел за прекратяване на
Коментари Харесай

Хамас отхвърли предложението на Израел за прекратяване на огъня

Палестинската формация " Хамас " отхвърли предлагането на Израел за преустановяване на огъня, като съобщи, че е предала на медиаторите в Египет и Катар своя отговор на предлагането, което получи предишния понеделник.

След повече от шест месеца война с Израел в Газа, договарянията остават в задънена улица, като " Хамас " се придържа към настояванията си всяко съглашение да постави завършек на войната.

„ Ние... удостоверяваме нашата обвързаност към нашите претенции и националните претенции на нашия народ; с непрекъснато преустановяване на огъня, евакуиране на окупационната войска от цялата линия Газа, връщане на разселените в техните региони и места на престояване, усилване на въвеждането на облекчение и помощ и началото на реконструкцията “, съобщи ислямистката секта.

Израел желае да обезпечи връщането на заложниците, хванати от Хамас при офанзивата на 7 октомври, която провокира войната, само че споделя, че няма да спре да се бие, до момента в който Хамас не бъде погубен като военна мощ. Израел към момента възнамерява да извърши нахлуване против южния град на Газа Рафах, където повече от един милион цивилни са намерили леговище.

Хамас съобщи в събота, че е подготвен да подписа договорка с Израел за замяна на пандизчии против заложници, която ще докара до освобождението на 133 заложници, за които се счита, че към момента се държат в Газа, в подмяна на стотици палестинци, затворени в Израел.

Няма формален израелски коментар по отношение на отговора на Хамас.

Изявлението на Хамас идва няколко дни, откакто Израел умъртви няколко членове на фамилията на ръководителя на групировката Исмаил Хания в Газа, предизвиквайки опасения измежду фамилиите на заложниците, че това ще провали напъните за освобождението им от Газа.

Глобалните апели за преустановяване на огъня се усилват, откакто войната навлезе в седмия си месец, само че няма признаци за прогрес в договарянията.

Хамас упорства за преустановяване на израелската атака, евакуиране на израелските сили и позволение на разселените палестинци в Газа да се върнат по домовете си.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР