Палеонтолози от Аржентина са открили фосилизирани останки на жаба, обитавала

...
Палеонтолози от Аржентина са открили фосилизирани останки на жаба, обитавала
Коментари Харесай

Палеонтолози откриха останки на жаба на 2 милиона години

Палеонтолози от Аржентина са разкрили фосилизирани остатъци на жаба, обитавала централната част на страната преди към 2 милиона години, съобщи Франс прес, базирайки се на Агенцията за разпространение на науката към Университета на Матанса.

" Все още знаем прекомерно малко за праисторическите жаби и крастави жаби. Тези твари са изключително чувствителни към промени в заобикалящата среда, тъй че са значим източник на информация за схващане на климата в предишното ", споделя Федерико Анолин, откривател от аржентинския Природонаучен музей.

Фосилът е открит на дълбочина 44 метра по време на разкопки за бунар в Сан Педро, на 180 километра северно от столицата Буенос Айрес.
Палеонтолозите са се натъкнали на дребен хумерус (раменна кост) от жаба, друга от краставите и дървесните жаби.

Изследователят изяснява, че макар дребния му размер, експертите са съумели да разпознават фосила, защото безопашатите земноводни - разред, към който спадат жабите и краставите жаби, имат неповторима свързваща конструкция в края на хумеруса. Благодарение на нея те са имали изключителна сръчност на придвижванията и бързите подскоци.

" Откриването на нов тип земноводно от края на плиоцена-началото на плейстоцена е от значимо значение за аржентинската палеонтология ", отбелязва Федерико Анолин.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР