Палеогеографските данни, външните свидетелства и радиовъглеродният анализ сочат, че свитъците

...
Палеогеографските данни, външните свидетелства и радиовъглеродният анализ сочат, че свитъците
Коментари Харесай

Разбити Делви В Древна Пещера - Откриха Свитък! Мистерията На Библията Е Разкрита! Ето Снимки!

Палеогеографските данни, външните свидетелства и радиовъглеродният разбор сочат, че свитъците са били основани в интервала от 250 година пр.н.е. до 68 година от н.е.

През ХХ век разкопките на Мъртво море не престават за интервал от 10 години. За това време археолозите откриват стотици свитъци в 11 пещери, след което работата в района стопира. И не щеш ли 60 години по-късно археолозите от Еврейския университет в Йерусалим и университета Либерти (САЩ) в границите на „ Операция Свитък “ (Operation Scroll) вземат решение да възобновят проучването.

Задачата на плана е деликатното проучване на Кумран и екипът фактически открива още една пещера. Тя е обозначена като Q12 (Q отбелязва Кумран, мястото на находката, а 12 – следващия номер). В нишите на стените в пещерата археолозите откриват делви за предпазване на ръкописи, аналогични на откритите в другите пещери, фрагменти от пергаменти и тъкани, в които евентуално са били загърнати свитъците, както и кожен ремък – с него евентуално са били вързани ръкописите. Също в пещерата е открит дребен тунел с дълбочина пет метра, в който по-скоро са били съхранявани скъпоценните манускрипти.



Радостта обаче не трае дълго – доста скоро археолозите схващат, че не са първите, които влизат в пещерата. Делвите се оказват разрушени, а недалече от тях лежат две кирки – най-вероятно от към 60 години. Очевидно в пещерата са идвали иманяри, заключават археолозите, като прибавят, че в този район те не са необичайност, а някои от тях преди няколко години даже били хванати и съдени.

Впрочем и тези находки са сензация, отбелязва ръководителят на експедицията Орен Гутфелд (Oren Gutfeld), защото преди този момент се е считало, че пещерите с Кумрански ръкописи са 11. В нито един текст не се загатва за Q12, а това значи, че може да има и други пещери.



Освен това още преди 60 години, по време на първите разкопки, излиза наяве, че свитъците са „ разпределени неравномерно из пещерите “. Затова не е известно какъв брой точно фрагмента от ръкописите са отнесени от мародерите, разкрили Q12.

Сред другите съкровища, които пази пещерата, са парчета от антична керамика, накрайници на стрели, карнеолов щемпел. Артефактите сочат, че пещерата е употребена от хората още в неолита и енеолита.

Първите фотоси на Кумранските ръкописи са качени в мрежата през 2011 година, а пет години по-късно израелските управляващи започват световен план по разшифроването им, в което може да вземе присъединяване всеки искащ.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР