Палеогенетиците за първи път са дешифрирали ДНК на древните жители

...
Палеогенетиците за първи път са дешифрирали ДНК на древните жители
Коментари Харесай

Падна една от големите мистерии в човешката история! Изследваха ДНК-то на три скелета на древни жители на Великденския остров и установиха, че…

Палеогенетиците за първи път са дешифрирали ДНК на античните поданици на Великденския остров (това тайнствено парче земя е мястото, което има може би най-вече имена - Пасха, Рапа Нуи, Хититеаираги, Текаоухангоару, Мата-ки-те-Раги, Те-Пито-о-те-хенуа, остров Сан-Карлос, Теапи и т.н.). Изследването е било осъществено върху останките на петима антични поданици на острова, чиито скелети са открити през 80-те години в град Анакена и пренесени в Музея на Кон-Тики в Норвегия. Тримата от тях са живели преди идването на европейците на Великденския остров, в интервала 1445-1624 година, а другите двама - при започване на деветнадесети и двадесети век. Според заключението на експертите те са свързани с полинезийците, които в никакъв случай не са имали контакт с други групи от хора, преди европейците да дойдат на този мистериозен остров, написа списание Current Biology.

Ларс Ферен Шмитц от Университета на Калифорния и сътрудниците му сравнили ДНК от остатъци на островитяните, живели преди идването на европейците, с ДНК на хора, които населявали региона през последните дни на локалната цивилизация. Изследванията демонстрират, че жителите на Великденския остров не са били в контакт с други човешки общности в продължение на хиляди години преди идването на европейските заселници.

" Не открихме следи, които биха могли да свържат жителите на Великденските острови и южноамериканските индианци. Това доста ни изненада, тъй като имаше доста индикации, че такива контакти са били осъществени, само че не се оказа по този начин ", изяснява Ферен-Шмитц.

След разбора на ДНК от античните остатъци от скелети, учените отхвърлиха вероятността жителите на Великденския остров да са се смесили с южноамериканци, преди европейците да дойдат на острова през 1722 година

Проучване от 2014 година откри, че е имало кръстосване сред туземците, които живеят на Великденския остров, именуван още Рапа Нуи, и локални хора от Южна Америка почти сред 1300 година и 1500 година Ново проучване, което се концентрира върху разбора на ДНК на трима поданици на Рапа Нуи от три разнообразни столетия, не откри доказателство за сходно изказване. То акцентира изолираността на туземците - островът се намира на 3514 километра западно от Чили и 2075 километра източно от островите Питкерн, което го прави най-изолираното обитаемо място в света, дружно с островите Тристан да Куня.

" Трудът ни сподели, че няма елементарен сюжет за кръстосването и миграцията сред Рапа Нуи и Южна Америка, както допускаха доста археолози и историци ", сподели археологът Кат Джарман от университета в Бристол, Англия.

Проучването удостоверява, че нараства броят на свидетелствата, че островът е организиран от полинезийците, които са прекосили открития океан.

Великденският остров е едно от най-тайнствените места на Земята. Преди към 2000 години е бил дом на странна полинезийска цивилизация, която е оставила огромен брой следи под формата на великански идоли на моаите. Според учените тези статуи са обожествени фигури на предците и роднините на античните жители на острова.

Тази цивилизация на процедура изчезва от Великденския остров преди идването на първите заселници. Причината за изгубването им би могло да е обвързвано с два фактора: изчерпването на ресурсите вследствие на изсичането на горите и заличаване на животните от полинезийците и война сред другите племена на туземците.

Вътрешните войни са довели до съвсем цялостното изгубване на културата на Моа. И най-после, останките от цивилизацията на Великденския остров бяили унищожени в средата на XIX век, когато островът е окупиран. Поради изгубването на културата, единствената книжовност, съществувала на острова към момента не е разчетена от учените.

Източник: в. Монитор
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР