Пълен обрат настъпи при обсъжданията за размера на депутатските заплати

...
Пълен обрат настъпи при обсъжданията за размера на депутатските заплати
Коментари Харесай

Депутатите ще работят без заплати по време на извънредното положение

Пълен поврат настъпи при разискванията за размера на депутатските заплати в края на дългия заседателен ден на Народното събрание. След като сутринта два часа спориха по въпроса и одобриха да замразят заплатите си на равнището от декември 2019 година, т.е. малко над 3700 лева, изненадващо вечерта заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов предложи народните представители да работят без заплащане по време на изключителното състояние. По неофициална информация това се прави по персоналното разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Така на народните представители ще продължат да им бъдат внасяни осигуровки, само че до момента в който не бъде анулирано влязлото в действие на 13 март изключително състояние, цялото им трудово заплащане ще бъде превеждано по сметка на Министерството на здравеопазването, с цел да бъде употребявано от страната в битката против разпространяването на COVID-19.

Освен за народни представители, мярката ще важи още за министрите и политическите им кабинети, както и за ръководителите на държавни и изпълнителни организации. Идеята депутатите да подаряват цялото си заплащане срещна утвърждение в парламентарните групи на „ Воля” и „ Обединени патриоти”.
„ Горд съм от това решение”, разяснява водачът на Воля Веселин Марешки, който по-рано през днешния ден настояваше депутатската заплата да бъде приравнена на минималната за страната, която сега е 610 лв..

Депутатът от НФСБ Борис Ячев също изрази удовлетворение от решението на съдружните сътрудници. Удовлетворен и горделив съм, че съм част от този парламент” , сподели той от трибуната. По-рано денем партията на Валери Симеонов надцака всички като предложи точно това – депутатите да работят без заплати по време на изключителното състояние. Колегата му Валентин Касабов пък прикани образецът на депутатите и министрите да последва и президентът Румен Радев.

Според новите правила за работа на Народното събрание в интервала на изключителното състояние депутатите гласоподават на две групи, с цел да не се събират доста хора в пленарната зала. Първата група, в която влизат народните представители от "БСП за България ", Движение за права и свободи, „ Воля “ и „ самостоятелните “, оповестиха единомислещо, че са "За " предлагането.

По-късно би трябвало да гласоподават и втората група депутати – тези от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “. Те също се чака да бъдат „ за “ и по този начин предлагането ще бъде признато. Което значи, че депутатите, министрите, политическите им кабинети и шефовете на организации няма да получават заплащане от 1 април до 13 май. Парите ще се превеждат по сметката на здравното министерство.

В последна сметка по късна доба всичките присъстващи 170 депутати гласоподаваха "за " предлагането, направено от Красимир Ципов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР