Пълен обрат е на път да претърпи делото за стрелбата

...
Пълен обрат е на път да претърпи делото за стрелбата
Коментари Харесай

Сензационен обрат в делото за стрелбата срещу Митьо Очите

Пълен поврат е на път да претърпи делото за стрелбата в ресторант 4you в Слънчев бряг, при която тежко ранен бе несебърският необут Димитър Желязков-Очите, а на място почина неговият гард Александър Алексиев-Водолаза. След по-малко от месец се навършват тъкмо 3 години от гангстерския екшън в най-големия ни морски курорт. Делото, което бе формирано за Организирана незаконна група (ОПГ) с водач Божидар Кузманов-Кравата и за ликвидиране – против Тодор Славов, към момента е в разгара си, оповестява "Флагман ".

Преди дни обаче профилираният углавен съд пусна на независимост и последните двама, за които има безапелационни доказателства, че са стреляли по Очите и Водолаза във въпросния 8 юни. Славов и Георги Иванчев към момента са зад решетките, само че не е изключено ограниченията им да бъдат променени напълно скоро и от идната инстанция и те да се приберат вкъщи след 3-годишен престой в килия.

Причината за изненадващото решение бе посочена в претекстовете на 5-членен състав на профилирания углавен съд с ръководител Николай Димитров. Магистратите се базират на свидетелските показания на шотландски и норвежки туристи, както и на осъществените експертизи по случая. Това, буквално, са част от претекстовете на правосъдния състав за изменената мярка на Георги Иванчев.

„ Обстоятелството, че по обтривките на двете ръце на умрелия Алексиев са открити: на лява ръка – 9 броя, на дясна ръка – 3 броя, капсулни микрочастици (б. р. – следи от барут), по ръкавите на якето на същия - повече от 50 бр. капсулни микрочастици, откритото съществуване на пострадвания и по други от подсъдимите лица, открити муниции, неизхождащи от оръжията, които прокуратурата свързва с подсъдимите лица, откритото по делото от показанията на огромен брой очевидци, че към ресторанта се е насочила група от над 30 лица, предвождана от потърпевшия Желязков, като част от тези лица са нахлули в ресторанта с очевидно нападателни планове.

Всички тези обстоятелства съгласно правосъдния състав водят до извод, който е посочен даже и в самия обвинителен акт, че потърпевшият Желязков е направил опит да удари подсъдимия Кузманов, а съгласно експертизата този опит е бил и сполучлив, след което е зародило сборичкване сред подсъдимите и лицата, съпътстващи Желязков, което е ескалирало след разменени изстрели сред тях. Тези обстоятелства, съгласно болшинството на правосъдния състав, обуславят съществуването на по-леко квалифицирания състав на член 118 от Наказателен кодекс, защото наличните доказателства сочат, че подсъдимият Иванчев е прострелял потърпевшия Желязков в положение на афект, провокиран от потърпевшия и съпътстващите го лица посредством противоправни дейности, ориентиран против живота и здравето на присъствалите в ресторанта лица.

Също по този начин съдът следва да означи, че събраният доказателствен материал, включително свидетелски показания и откритите обстоятелства по делото, несъмнено оборват изказванията на потърпевшия Димитър Желязков и съпътстващите го лица, че същите са имали за цел да вечерят в ресторант „ Фор Ю “, като доказателственият материал сочи, че задачата на групата лица, съпътстващи потърпевшия Желязков е била точно разпра с намиращите се в ресторанта лица. Поведението на съпътстващите потърпевшия лица е било възприето от посочените нагоре очевидци като заплашително и нападателно, което в допълнение удостоверява горните заключения. Още повече, че несъмнено е открито, че част от съпътстващите Димитър Желязков лица са били въоръжени, включително и с огнестрелни оръжия и че същите са влезнали първо във устен, а по-късно и във физически спор с подсъдимите “, споделя съдът в претекстовете си.

Магистратите показват още, че предвид на доказателствата не може да се направи обосновано съмнение за обвиняване в съзнателно ликвидиране против Георги Иванчев. Според правосъдния състав по-подходящ за случая е цитираният член 118 за ликвидиране в положение на мощно неспокойствие, при което е можело да настъпят тежки последствия за отговорния или негови близки хора. За разлика от член 116, по това обвиняване присъдата е от 3 до 10 години затвор.

Съдебният състав проучва и мнението на специалистите за една от многочислените рани на Очите след канонадата от изстрели. Според балистиците е допустимо един патрон да е поразил боса в лицето по подобен метод, че Очите да е бил с вдигната лява ръка по отношение на неговото рамо. Все още обаче не е подготвена експертизата, която би трябвало да покаже дали Митьо в действителност е стрелял с военен револвер или с електрошоковия тейзър, който е открит в него след екшъна.

Припомняме, че делото към момента върви с показания на очевидци. Тепърва следва да бъдат разпитани в зала движимостите лица, изготвили цитираните от съда експертизи. Те ще хвърлят в допълнение светлина върху случая. Преди това обаче апелативният спецсъд ще би трябвало да реши дали да удостовери изменените ограничения на Георги Иванчев и Тодор Славов, надлежно 20 000 гаранция и домакински арест или да ги остави зад решетките.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР