Пълен локдаун или прекъсване на учебния процес заради Омикрон“ към

...
Пълен локдаун или прекъсване на учебния процес заради Омикрон“ към
Коментари Харесай

Задава ли се пълен локдаун у нас заради "Омикрон"?

" Пълен локдаун или спиране на образователния развой поради „ Омикрон “ все още не е планувано "

Това съобщи в предаването „ Тази заран “ по  главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той увери, че ще се стигне до такава степен единствено при сензитивно утежняване на обстановката.

Вчера първите 2 позитивни проби на разновидността „ Омикрон “ бяха публично доказани от НЦЗПБ. Експертите чакат нарастване на новите случаи на болни с ковид.

„ Факт е, че никой от тях няма потребност от здравна помощ. Факт е, че те са пръснати във всички възрастови групи, като стартираме от 10-годишни и свършим със 70-годишни “, обясни доцент Кунчев за откритите към този момент случаи. Той посочи, че пробите са взети сред 20 и 22 декември, а процесът на секвениране отнемо от една седмица до 10 дни. 

„ Средната заболеваемост в страната сега към момента е към 350 на 100 000 души, което не е високо “, означи доцент Кунчев.

Според него доста бързо „ Омикрон “ ще стане преобладаващ. „ Във Англия имаше удвояване на случаите на всеки два дни ", припомни той. 

„ Когато обхване доста хора, натискът върху лечебните заведения ще е доста огромен ", сподели още доцент Ангел Кунчев. Той обаче посочи, че доказаните случаи на „ Омикрон “ у нас са с по-леко протичане и са на домашно лекуване. 

 „ Пълен локдаун за мен е изключен. През изтеклите 2 години минахме през съвсем целия набор от мерки и значително научихме уроците си: че не би трябвало да се хвърляме нито в едната, нито в другата прекаленост. Ако удариш доста мощно икономическия и обществения живот, хората не го одобряват позитивно “, коментира още основният държавен здравен контрольор.

„ Лошото е, че излизайки от четвъртата вълна не слязохме до естествени граници, а останахме на една по-висока база, от която стартира напредък “, посочи основният здравен контрольор.

Според него „ Омикрон “ ще стане преобладаващ вид доста бързо. „ По-важното е какъв брой хора ще имат потребност да влязат в болница, какъв брой ще попаднат в интензивни отделения и какви жертви ще дадем – това е основното “, коментира доцент Кунчев.

„ Наблюденията демонстрират, че при този вид протичането на болестта е малко по-леко, само че и при по-ниска смъртност, когато са обхванати прекалено много хора, натискът върху билниците ще е доста огромен “, предвижда той. По думите му евентуално не всички инфектирани ще имат потребност от болнично лекуване.

Според него разновидността към този момент циркулира, изключително по време на празниците. „ Аз чакам взрив освен в огромните градове, ще го има и в ски центровете, неизбежно е това – всички знаехме, че след вълната в Западна Европа, ще пристигна и у нас “, уточни доцент Ангел Кунчев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР