Палежът в Битоля - това е още едно възпламеняване на

...
Палежът в Битоля - това е още едно възпламеняване на
Коментари Харесай

Василев: ЕС трябва да се разбере с РСМ, а не България

Палежът в Битоля - това е още едно възпламеняване на пристрастености, с цел да може да се попречи на рационално решение, което да бъде открито от Министерство на външните работи, историческата комисия и всички, които търсят такова решение.

Палежът не е ориентиран против България или РСМ, а ориентиран против това да се откри съгласие, само че това става посредством доста дълго време на диалози, на обещаване, с цел да се стигне до точка на съгласие. Това съобщи пред Нова телевизия вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Няма по какъв начин такова нещо да не повлияе на страстта, от там на диалозите и договарянията. Надявам се, че няма да повлияе трагично, акцентира той.

Заварихме доста дълго време, в което България не е поставяла този въпрос. В последния миг ние слагаме въпроса за РСМ, дори откакто сме изразили на Европейския съвет мнение, а по-късно механически блокираме. Ситуацията не е на Продължаваме промяната, а на цялата страна и народ. Ние сме си мълчали доста дълго време по този въпрос с РСМ, за разлика от Гърция, която споделяше 20 година има проблем, ние пък казвахме няма проблем. И в последния миг казахме, че има проблем, уточни Василев.

Истината е, че проблем има и това не може да се замете под килима, посочи Василев. Проблематично е, че това, което идва от Европа е: Разберете се с Македония, с цел да се отпуши процесът. Първата стъпка изобщо, с цел да тръгне да се отпушва процесът, е ние да убедим европейските си сътрудници, че не България би трябвало да се разбере с РСМ, а Европейски Съюз би трябвало да се разбере с РСМ. Това значи Европейски Съюз да одобри най-малко частично българската позиция, че има проблеми с езика на омразата, с проблемите на българите в РСМ. И когато това Европейски Съюз го одобри, казусът да стане сред Европейски Съюз и РСМ, а не сред РСМ и България. Докато ние нямаме по-широк ангажимент и схващане на нашата позиция, няма по какъв начин България да вдигне ветото, акцентира Василев. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР