Палатковият град в подножието на връх Еверест е оживен, тъй

...
Палатковият град в подножието на връх Еверест е оживен, тъй
Коментари Харесай

Еверест очаква най-натоварената година

Палатковият град в подножието на връх Еверест е многолюден, защото планинарите се приготвят за евентуално най-натоварената година на най-високия в света връх, предизвиквайки угриженост за пренаселеността и сигурността.

Откакто сър Едмънд Хилъри и Тензинг Норгей изкачиха върха за първи път през 1953 година, повече от 4000 катерачи са достигнали Еверест, съгласно авторитетната база данни на Хималаите.

През последните години се следи изключително бързо увеличение, като планината се отваря за повече хора, защото конкуренцията сред уредниците на експедиции е довела до понижаване на разноските.

Но възходящите числа значат по-голям риск – по-голям късмет за усложнения, защото по-големи екипи се насочат към върха, евентуален дефицит на кислородни резервоари и нараснал риск от измръзване и даже гибел.

Снимка на голямо запушване от хора под върха през 2012 година провокира апели за по-добро ръководство на искащите и даже ограничение на броя на издадените разрешителни.

Понастоящем Непал дава разрешителни на всички, които аплайват, и са подготвени да платят 11 000 $ с цел да се качат на върха с височина 8848 метра. Тази година държавното управление раздаде 378 разрешителни за катерене съгласно отдела по туризъм на Непал. Това надминава предходния връх от 373 през 2017 година.

Повечето претенденти за Еверест се нуждаят от помощта на непалски водачи, с цел да доближат до върха, което значи, че към 750 катерачи ще преминат по същия път през идващите седмици, когато времето се чака да бъде най-благоприятно.

И най-малко още 140 души се готвят да покорят Еверест, употребявайки северния път от Тибет, съгласно операторите на експедициите.

Пролетта е най-натовареното време на годината на планината, защото ледените ветрове и смразяващите температури са по-благоприятни, в сравнение с в другите сезони.

ъпреки това сезонът за катерене е къс, като се чака изкачванията да стартират през идващите дни. Те нормално завършват до края на май или първата седмица на юни.

Господарите на планината, елитните алпинисти шерпи, които слагат въжетата на върха за стотици клиенти, които заплащат с цел да се изкачат, сега чакат за удобен прозорец, с цел да стартират своето нанагорнище.

Блогърът на алпинизма Алън Арнет сподели, че проблемите могат да зародят в края на сезона заради пренаселеността, когато обезверени катерачи се насочат към върха макар стеснения прозорец.

“Вероятно Непал би трябвало да сложи предел, сходен на Китай “, сподели Арнет.

“Но аз се колебая, че Непал в миналото ще направи това, тъй като там са заложени прекалено много пари и те наподобява не могат да се откажат от бизнеса си, без значение от рисковете ”, сподели той.

Непал е прибрал единствено над 4 милиона $ от такси за издаване на разрешителни за Еверест през 2019 година, което е доста нужен източник на доходи за страната, лишена от парични средства.

През този сезон в Непал ще има повече дами от всеки път, като 76 женски катерачи се пробват да реализират този героизъм. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР