Пакистан временно затвори консулството си в източния афганистански град Джалалабад

...
Пакистан временно затвори консулството си в източния афганистански град Джалалабад
Коментари Харесай

Пакистан затвори свое консулство в Афганистан

Пакистан краткотрайно затвори консулството си в източния афганистански град Джалалабад поради интервенция на губернатора на провинцията и липса на сигурност, съобщи Асошиейтед прес.

Представител на афганистанските управляващи обаче сподели, че става дума за неразбирателство и казусът скоро ще бъде решен.

В писмо до министерството на външните работи на Афганистан пакистанското посолство в Кабул настоя губернаторът на провинция Нангархар да се въздържа да се меси в метода на работа на консулството. Пакистанската задача изиска също управляващите на страната хазаин да възстановят сигурността на територията на задачата и съобщи, че до момента в който това не стане, тя ще остане затворена.

Според Себгатулла Ахмади, представител на министерството на външните работи на Афганистан, е станало неразбирателство, което е разтревожило личния състав на консулството в Джалалабад. Той обаче не посочи какво тъкмо се е случило.

Вече се срещнахме със чиновници на пакистанското посолство в Кабул и скоро въпросът ще бъде организиран, съобщи Ахмади.

Губернаторът на провинция Нангархар Хаятула Хаят сподели, че не се месил в работата на консулството, само че добави, че издаването на визи би трябвало да бъде проведено по този начин, че да няма корупция. Всеки ден хиляди афганистанци се събират пред пакистанското консулство и някои заплащат сред 5000 и 20 000 рупии (около 40-160 долара), с цел да получат виза, означи той.

Според Хаят тези хора биват обиждани, даже бити. Няма да приемем неуважително отношение към афганистанците, съобщи той и акцентира, че обезпечаването на сигурност и добра организация към консулството е обвързване на локалните управляващи.
Затварянето на задачата в Джалалабад отразява напрежението в връзките сред двете прилежащи страни, които взаимно се упрекват в застъпничество на екстремисти в регионите край едва охраняваната граница, отбелязва АП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР