Пакистан е наш значим икономически партньор в Азия. През последните

...
Пакистан е наш значим икономически партньор в Азия. През последните
Коментари Харесай

България се бори за място на пазара на храни в Пакистан

Пакистан е наш важен стопански сътрудник в Азия. През последните години двустранната търговия последователно нараства, като за предходната година надвишава 34 млн.долара, само че към момента не подхожда на опциите на двете страни. Това съобщи зам.-министърът на стопанската система Лилия Иванова при откриването на Втората сесия на Българо-пакистанската междуправителствена Смесена комисия за икономическо съдействие, която се организира в Исламабад.

"Съществуват благоприятни условия за разширение на износа ни за големия пакистански пазар на храни (над 200 млн. души), като българско слънчогледово олио, консервирани плодове и зеленчуци, мляко и млечни артикули, зърнени храни (пшеница, царевица), като приветстваме основаването на смесени предприятия сред български и пакистански компании в тези области “, уточни Иванова. Тя добави, че с капацитет за износ за Пакистан са също артикули на козметиката, като розово масло, машиностроенето и по-конкретно машини за хранително-вкусовата индустрия и селскостопанска техника, лекарства и вещества.

Иванова акцентира, че двете страни биха могли да разширят съдействието си в области като текстилна и кожарска индустрия, земеделието, където да обменим опит и ноу-хау, както и в региона на дребните и междинни предприятия, в която да бъде подписано съглашение.

Икономическият заместник-министър акцентира, че Смесената комисия е основен механизъм за активизиране на търговско-икономическите връзки и дава опция за разискване на съответни начинания и планове за съдействие в перспективни области като превоза, селското стопанство, осведомителните технологии, аутомотив, туризъм и други

В рамките на сесията беше подписана Спогодба за отбягване на двойното данъчно облагане, която ще способства за възстановяване на договорно-правната база на връзките и са причина за тяхното активизиране.

Като началник на българската делегация в Пакистан, Лилия Иванова организира срещи с Абдул Разак Дауд, консултант на пакистанския министър-председател по въпросите на търговия, текстил, индустрия и произвеждане и вложения, както и с Мухамад Султан, министър на националната продоволствена сигурност и проучвания. На тях беше разисквано развиването на взаимноизгодните търговско-икономически връзки и сериозния капацитет за съдействие, който следва да бъде оползотворен. С Дауд беше контрактувано бизнес делегация от Пакистан да посети страната ни и да изследва опциите за вложения и основаване на контакти с български сътрудници от разнообразни браншове.

Съгласно българската статистика, през 2018 година износът ни за Пакистан възлиза на 13,4 млн. щ.д., като съществени артикули са: сурови или необработени тютюни; боклуци от тютюн, продукти и облекла, други мотор, помпи за течности и други

Вносът от Пакистан в интервала януари-декември 2018 година е 20,7 млн.щ.д., като включва главно следните артикули: спално долни дрехи, памучни тъкани, тъкани от синтетични щапелни нишки, памук и др.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР