Пакетът с предложения на американския президент Доналд Тръмп по урегулирането

...
Пакетът с предложения на американския президент Доналд Тръмп по урегулирането
Коментари Харесай

Amnesty international: Сделката на века противоречи на международното право

Пакетът с оферти на американския президент Доналд Тръмп по урегулирането на палестинско- израелския спор, прочут като „ договорката на века ”, опонира на интернационалното право. Освен това той бетонира ситуацията на палестинците, при което те са лишени от главните си права, декларират от правозащитната организация Amnesty International.
„ Независимо, че администрацията на Тръмп акцентира правилото за замяна на земя в своя проект, няма подозрение, че предлага по-нататъшна анексия на палестинските територии, което би било жестоко нарушение на интернационалното филантропично право. По време на полувековната окупация Израел вкара под собствен надзор система на узаконена дискриминация на палестинците, като отхвърля да съблюдава техни съществени права и достъп до ефикасни средства на правна отбрана при тяхното нарушение ”, се споделя в позицията на организацията, съобщи БГНЕС.
Според правозащитниците, приемането на договорката би означавало затвърждаване на тази „ груба противозаконна политика ”.
От Amnesty International приканват интернационалната общественост да отхвърли „ договорката на века ” на Доналд Тръмп като „ противоречаща на интернационалното право ”.
На 28 януари САЩ публикуваха проекта за урегулиране на спора в Близкия Изток, избран като „ договорката на века ”. Той съдържа следните съществени моменти:
- Карта, която обрисува границите на " реалистично решение с две страни, предлагаща използван път към палестинска държавност ".
- Демилитаризиране на палестинската страна, с цел да съжителства спокойно с Израел.
- Предложената карта на териториите на двете страни дава на палестинците повече от два пъти по-големи територии, в сравнение с управляват сега.
- Израел се съгласява на 4-годишно " заледяване на териториите ", с цел да стане допустимо образуването на две страни. Но съвсем незабавно почитан израелски чиновник отхвърли значимостта на " замразяването " във връзка с израелските поселения в Западния бряг.
- Статуквото на Храмовият рид в Йерусалим да се резервира.
- Израел ще " продължава да подсигурява " свещените места в Йерусалим да бъдат налични и свободни за юдеи, мюсюлмани, християни и представители на други вероизповедания.
- Йерусалим няма да бъде разделян и ще остане столица на Израел.
- Столица на палестинската страна ще бъдат елементи от Източен Йерусалим. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху уточни Абу Дис, предградие на Йерусалим, на към километър и половина източно от историческия център на града.
- Приложение на оповестения по-рано стопански проект за възкръсване на палестинската стопанска система и стопанските системи на прилежащите арабски страни, който ще се осъществя от капиталов фонд от 50 милиарда щатски $.
Палестинските водачи отхвърлиха оферти от американския президент.
Президентът на палестинците Махмуд Абас сподели, че показаният проект е " скрит план, който няма да успее ".
Според палестинците, проектът на Тръмп съставлява искане за тяхната капитулация пред Израел и потъпкване на дългогодишните желания на палестинския народ.
След среща на палестинските водачи в Рамала на Западния бряг, Абас съобщи: " Ще се съпротивляваме на този проект във всичките му форми. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР