Пакетът от мерки за данъчни промени, предложен за обсъждане, пораждат

...
Пакетът от мерки за данъчни промени, предложен за обсъждане, пораждат
Коментари Харесай

Финансист: Данък „бакшиш“ не е мярка, а част от микрополитиката

Пакетът от ограничения за данъчни промени, препоръчан за разискване, пораждат повече отговорности за жителите и бизнеса, в сравнение с средства в бюджета. Това сподели в ефира на „ Добро утро, Европа “ финансистът Любомир Дацов.

Той разкритикува това, че ДДС-то за ресторантьорския отрасъл няма да се върне на 20%, а ще остане 9%.
От друга страна измежду предложенията виждаме налог „ бакшиш “, само че това е незначителен въпрос. Големият проблем е, че данъчните промени са политика - те са философия за това по какъв начин си представяш, че действа една система и какви лостове използваш, с цел да постигнеш една или друга цел. Не се играе толкоз със ставки, които са микрополитика, колкото със структурата на самите налози. Ние игра със структурата на налозите не виждаме, тъй като нещата наподобяват като един огромен миш-маш.
Всичко, което в последните 20 години в Министерство на финансите е изглеждало нерационално, предизвикващо смях, наподобява че в този момент все едно управлението на ведомството е изготвило един лист с тези неща и се пробват да да ги осъществят, сподели още Любомир Дацов.

Сам по себе си този налог „ бакшиш “ е доста сложен за реализация, също така е микростъпка, разяснява той.

С съмнение към предлагането за налог „ бакшиш “ гледат и част от ресторантьорите. Според Димитър Манолов от Българска асоциация на заведенията - Велико Търново понятието „ бакшиш “ не съществува в нито един закон. Той запита по какъв начин този термин може да се дефинира законово като заплащане, както и кой може да дефинира каква сума ще бъде подобен налог. Това е извънредно заплащане за услугата, която получава даден клиент и тя се дефинира от този клиент, сподели още Манолов. Това не е заложено като такса или някаква непрекъсната стойност и няма по какъв начин ние да принудим хората от обслужващия пресонал да ни афишират какви бакшиши получават, безапелационен беше ресторантьорът.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР