Пакет от законодателни промени, одобрени от правителството в Чехия, ще

...
Пакет от законодателни промени, одобрени от правителството в Чехия, ще
Коментари Харесай

Вдигат наемите в Чехия

Пакет от законодателни промени, утвърдени от държавното управление в Чехия, ще доведат до нарастване на цената на годишния наем за апартамент от 60 квадратни метра. м приблизително с 2000 чешки крони (82 евро), съгласно Асоциацията на жилищата чартърен (ANB).

Увеличението на цените на жилищата се дължи главно на:

     увеличение на Данък добавена стойност върху заплащанията за централно отопление и водоснабдяване и канализация от 10 на 12%,

     увеличение на ставката на Данък добавена стойност върху услугите по разчистване, свързани с разчистване на публични площи от 10 на 21%,

     увеличение на Данък добавена стойност върху извозването на битови боклуци от 15 на 21%.
 
Промяната на Данък добавена стойност ще бъде усложнена от нарастване на налога върху имуществото, което множеството наемодатели ще отразят в наема си, споделят от  асоциацията, представени от 420on.cz.
„ Инфлацията ще докара до нарастване на цените на отоплението, топлата вода и така нататък с към 10% до 2024 година Използвайки тази методология, стигнахме до заключението, че пакетът за консолидация ще усили разноските за живот в междинен апартамент от почти 60 квадратни метра. минимум с 1500 чешки крони CZK на година, а в огромните градове тази сума ще бъде повече от 2000 CZK на година.

Наемите у нас двойно по-ниски от Прага и Варшава

В Прага нарастването на жилищните разноски ще бъде най-високо, а в някои региони на града може даже да бъде към 2500 CZK “, сподели Ян Рафай, член на президиума на ANB и основен изпълнителен шеф на Heimstaden.
 istock istock
Според държавното управление законопроектът има за цел да усъвършенства обстановката с държавния бюджет. То би трябвало да помогне за понижаване на недостига с 97 милиарда крони през идната година и с общо 150 милиарда крони до 2025 година

Опозицията твърди, че пакетът е ориентиран единствено към повишение на налозите и може също по този начин да провокира нараснала инфлация и да повлияе отрицателно на икономическите резултати. Депутатите от опозицията внесоха към 80 ремонти. Заседанието на бюджетната комисия сподели, че огромна част от тях нямат късмет за триумф в Народното събрание.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР