Пакет от мерки за смекчаване на икономическите последици от мерките

...
Пакет от мерки за смекчаване на икономическите последици от мерките
Коментари Харесай

Бизнесът предлага нови мерки срещу коронакризата

Пакет от ограничения за намаляване на икономическите последствия от ограниченията за ограничение на разпространяването на ковид, предлага Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

В писмо до вицепремиера Марияна Николова, която е и ръководител на НСТС, и до обществения министър Деница Сачева бизнесът предлага тристранката в понеделник да разиска спомагателните стопански ограничения в помощ, написа Монитор.

Ето и цялостния текст на писмото:

Законът за изключителното състояние заради своята неотложност не беше обсъждан в НСТС. Ето за какво АИКБ показва на Вашето внимание оферти, имащи по-широк темперамент, с оглед намаляване на икономическите последствия от изключителното състояние върху стопанската система.

1. Мерки от общ темперамент

1.1. Прекратяване на задължението за възнаграждение на Твърди битови отпадъци и налог здания за затворени обекти и предприятия за интервала, за който те са прекратили активността си.

1.2. Извънредна еднократна отплата от 1000 лв. за самонаети, микропредприятия с до 9 заети в това число, за така наречен самостоятелни работещи, както и за артистите – реализатори (опера, спектакъл и пр.).

1.3. Още занапред да стартира създаване на стратегия за излизане от рецесията, като се набелязват ограниченията, които ще би трябвало да се ползват СЛЕД повдигането на изключителното състояние.

Поне ориентировъчно да се възнамеряват нужните финансови и други запаси за реализиране на програмата.

Обезателно да се заделят финансови запаси за потребностите на експресните статистически проучвания, които да дадат картина с по-висока акуратност за вредите, нанесени от рецесията на предприятията към датата на повдигане на изключителното състояние, с цел да може в незабавен порядък да се актуализират ограниченията в програмата за излизане от рецесията, както и техния мащаб.

1.4. Отлагане на Данък добавена стойност върху неплатените фактури.

1.5. За интервала от оповестяване на изключителното състояние до неговата анулация осигурителната вноска за сметка на работодателя за всеки служащ да не се дължи.

1.6. Експресно подкрепяне (финансово или материално) за санитарно-хигиенни мероприятия и обезпечаване на персонални защитни средства и дезинфектанти съгласно броя на заетите на трудов контракт преди оповестяването на изключителното състояние.

2. Мерки в областта на поощряване на туризма

2.1. Облекчено издаване на визи на главните групи туристи – като да вземем за пример съветски, при идването им в България, на място.

2.2. Разрешаване на активността на дребни фамилни хотели и заведения за хранене при прецизно съблюдаване на отстоянията и условията за сигурност.

2.3. След нормализирането на обстановката да се организира масирана маркетингова акция за показване на страната като туристическа дестинация. Да се потърсят и вкарат механизми за поощряване на българите да пътуват вътре в страната.

2.4. Да се обезпечат средства за дължимите наеми за неработещи обекти (там, където хазяин са страната и общините, те да се откажат от наема за периода на изключителното положение).

3. Мерки за обезпечаване на безпрепятственото придвижване на артикули и товари

3.1. Въвеждане на електронни товарителници. България е утвърдила Допълнителния протокол към Конвенция CMR по отношение на електронната товарителница (влязъл в действие на 05.06.2011 г.), с което на процедура са сложени основите за нейното приложение на територията на страната.

Използването на електронната пред хартиената товарителница води до икономисване на време, по-добра отчетност, по-добър надзор от страна на държавните органи, има екологичен резултат и води до усъвършенстване в междуфирмената задлъжнялост и би имало и резултат по повод ограничението на хартиения документооборот, обсъждан като евентуален преносител на вируса COVID-19 сред всички участници в подготовката, осъществяването, приключването и управлението на дадена транспортна интервенция.

3.2. За времето на рецесията с COVID-19 логистичните бази да се преглеждат като обекти от сериозната инфраструктура на страната, по смисъла на дефинициите, дадени в Допълнителните разпореждания на Наредбата за реда, метода и способените органи за определяне на сериозните инфраструктури и обектите им и оценка на риска за тях (Обн. Дъждовни води., бр. 81 от 23 октомври 2012 г.).

3.3. Поради тежките загуби в региона на туризма, таксиметровия транспорт и различен транспорт на пасажери да се анулират от страната 80% от дължимите осигуровки за работещите от тези сектори.

4. Мерки за поддръжка на допълващите просветителни действия

4.1. Преразглеждане на Приложението към член 2, алинея 1, т. 2 на Постановление на Министерски съвет 55 от 30.03.2020 година за включване на частните компании в бранша на други/помощни действия в образованието (код 85.4, 85.5 и 85.6), в частност - центрове за професионално обучение; детски центрове; занимални; школи; спортни, културни и артистични действия с деца и младежи и други

В актуалното разпореждане гореизброените са изключени от достъп за кандидатстване по мярката 60/40, защото попадат в бранш Образование, въпреки и да са спрени със заповед на Министъра на опазването на здравето от 13.03.2020 година, т. 4., която постановява прекратяване на “всякакви групови форми на активност и работа с деца и възпитаници, отвън системата на предучилищното и учебното обучение, които се провеждат и организират от физически и юридически лица, без значение от правно-организационната им форма”.

Настоящата дефиниция слага всички снабдители на допълващи просветителни услуги, които не получават държавна дотация, в неравнопоставено състояние и е причина за редуциране на доста работни места и банкрутиране на дребния бизнес.

5. Необходими промени и допълнения в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13.03.2020 година (ЗМДВИП):

5.1. В § 4., т. 2:

5.1.1. Заглавието да се промени, както следва: думата „ прекратяване “ да се размени с думата „ прекъсване “ и да придобие следната редакция: „ Спиране на работата при оповестено изключително състояние “

5.1.2. Текстът на алинея 120в да придобие следната редакция:

„ Когато при оповестено изключително състояние са въведени противоепидемични ограничения, ограничаващи директно или индиректно упражняваната активност, работодателят може със заповед да спре работата на предприятието, на част от него или на обособени служащи или чиновници. “

Действащата редакция на алинея 2 урежда несъществуваща догадка, с която работата на предприятието или на част от него се прекратена със заповед на държавен орган.

За работодателя се основава обвързване да не позволява служащите или чиновниците до работните им места за интервала, избран в заповедта. Със Заповед РД-01-124 от 13.03.2020 година на Министъра на опазването на здравето не се прекратява работата на предприятията, а се преустановяват визитите в редица обекти. Предложената редакция на член 120в отразява действителната обстановка.

5.2. В Преходни и заключителни разпоредби ЗМДВИП, § 4., т. 3, писмен знак „ а “:

Ал. 2 на член 138а да бъде променена и допълнена, както следва:

"(2) В предприятието, в част от него или за обособени служащи или чиновници работодателят може да откри за целия интервал на оповестено изключително състояние или за част от този интервал ненапълно работно време за служащите и чиновниците, които работят на цялостно работно време. "

Предложената редакция разрешава еластичност на работодателя при определяне на ненапълно работно време, съгласно действителната си нужда.

5.3. В Преходни и заключителни разпоредби ЗМДВИП, § 4., т. 4:

Алинея 1 на член 173а да бъде променена и допълнена, както следва:

Думите „ със заповед на работодателя или със заповед на държавен орган “ да бъдат заличени, а думата „ прекратена “ да бъде сменена с думата „ спряна “ и текстът да придобие следната редакция:

„ (1) Когато заради оповестено изключително състояние е спряна работата на предприятието, на част от предприятието или на обособени служащи и чиновници, работодателят има право да даде платения годишен отпуск на служащия или служителя и без негово единодушие, в това число на служащ или чиновник, който не е придобил 8 месеца трудов стаж.

5.4. В Преходни и заключителни разпоредби ЗМДВИП §4., т. 5.

5.4.1. Заглавието да бъде изменено, както следва:

„ Обезщетение при прекъсване на работата и при открито ненапълно работно време при оповестено изключително състояние “

5.4.2. Текстът на член 267а да бъде променен, както следва:

„ Чл. 267а. (1) За времето на прекъсване на работата в случаите по член 120в, както и при определяне на ненапълно работно време от работодателя по член 138а, алинея 2 от Кодекса на труда, служащият или служителят има право на парично обезщетение по реда на §6 от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година Периодът на прекъсване на работа се зачита за трудов стаж.

(2) При въвеждане на ненапълно работно време от работодателя по член 138а, алинея 2 от Кодекса на труда размерът на паричното обезщетение се дефинира съразмерно на неотработеното време. “

5.5. В Преходни и заключителни разпоредби ЗМДВИП §5

Добавя се нова т. 3 със следното наличие:

3. В член 9 алинея 2 се прибавя нова т. 6:

„ т. 6. през което лицето е получавало парично обезщетение по член 267а КТ. “

С предлаганото изменение се планува интервалът на приемане на обезщетение по реда на член 267а да се зачита за застрахователен стаж, без да се дължи внасяне на осигурителни вноски.

5.6. В Преходни и заключителни разпоредби ЗМДВИП § 6

Текстът да придобие следната редакция:

§6. (1) По време на действието на този закон, само че за период не по-дълъг от три месеца, Националният застрахователен институт превежда парично обезщетение в размер на 60 на 100 от размера на осигурителния приход за месец януари 2020 година на лица, обезпечени по член 4, алинея 1, т. 1 от Кодекса за обществено обезпечаване от осигурители, отговарящи на критерии, избрани с акт на Министерския съвет.

Средствата се превеждат по банков път на съответните обезпечени лица в период до 5 работни дни възоснова на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация.

(2) Средствата, превеждани по реда на алинея 1, са за сметка на фонд "Безработица " на държавното публично обезпечаване.

(3) Осигурителите по алинея 1 подават до Агенция по заетостта информация за лицата, попадащи в режима по член 120в или 267а по ред и условия, избрани в акт на Министерския съвет.

5.7. Да се сътвори точка в ПРЗ ЗМДВИП със следното наличие:

„ Дължимите компенсации на обезпечените лица, посочени в заявките, подадени по реда на §6. от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, преди влизане в действие на този закон, се изплащат по реда на този закон. “

С оферти текст се уреждат случаите на към този момент подадените заявки.

Писмото е подписано от ръководителя на АИКБ Васил Велев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР