Пакет от икономически мерки, с които да бъдат облекчени представителите

...
Пакет от икономически мерки, с които да бъдат облекчени представителите
Коментари Харесай

Отпадна таксата тротоарно право за заведенията в София, затворили заради COVID-19

Пакет от стопански ограничения, с които да бъдат облекчени представителите на междинния и дребен бизнес в София, наранени от рецесията с COVID-19, беше признат през днешния ден от Столичния общински съвет на изключително онлайн съвещание. Мерките са готови от особено основаната от кмета Йорданка Фандъкова, работна група.

Столичнатa община няма да събира такси за тротоарно право от търговски обекти и заведения, затворени поради изключителното състояние. Собствениците им би трябвало да подадат заявление до съответната районна администрация. Това важи и за заведенията, които работят единствено с цел да доставят храна по домовете.

Наемателите на общински парцели няма да заплащат наем за времето, през което са затворили обектите си. Става дума за търговски обекти, в това число на пазари, учебни столове и бюфети, както и пространства в лечебни заведения и поликлиники.

От 20 до 50 % отстъпка в наема се планува за тези, които не престават да работят, само че приходите им са намалели. Ако спадът на оборота е сред 20 и 50 % по отношение на същия интервал през предходната година, наемът ще бъде сведен с 20 %. Ако приходите им са се намалили с повече от 50 %, наемът ще се понижи на половина. Търговците ще потвърждават намаляването на приходите си с декларация и счетоводни документи.

Столичният общински съвет одобри също да има отстъпки и в наемите за производители и търговци, наранени от затварянето на сергиите им в общинските пазари.

Към Общинския гаранционен фонд за дребни и междинни предприятия се основава нов инструмент с бюджет 1 млн. лева Чрез него пред банките ще се издават гаранции по заеми на независимо заети лица, дребни и междинни предприятия, които са наранени от рецесията. Предвижда се да се обезпечават до 50 на 100 от главницата на заемите, само че не повече от 15 000 лева за една компания.

Отделно общината ще разгласи конкурс за избор на финансов медиатор, който да дава в допълнение гаранционно покритие по заеми. Този гаранционен предел ще е до 300 000 лева Така, в най-хубавия случай, даден заем може да получи до 80 % гаранции.

Два месеца пролонгация получават софиянци за заплащане на първата вноска за такса "смет ". Вместо до 30 април, тя ще се дължи до 30 юни. Отделно в Закона за изключителното състояние с два месеца беше продължен и срокът за прилагане на 5 % отстъпка при заплащане на цялата дължима сума за налог "сгради " и налога за МПС-та. Отстъпката може да се употребява също до 30 юни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР