Пакет Мобилност“ не може да бъде спрян, заяви за Дарик

...
Пакет Мобилност“ не може да бъде спрян, заяви за Дарик
Коментари Харесай

Исмаил Ертуг: Българското правителство слуша гласа на превозвачите, но не и на шофьорите

Пакет „ Мобилност “ не може да бъде спрян, съобщи за " Дарик " немският евродепутат Исмаил Ертуг, който е един от създателите му. Не може да се трансформира законодателство, по което е реализирано съглашение, изясни той.

``
реклама

По новите правила за интернационалния тежкотоварен превоз в Европейски Съюз се работи от години. На финалната права обаче българският отрасъл с поддръжката на държавното управление се разгласи срещу част от текстовете, като се стигна до митинги както в София, по този начин и в Брюксел.

Едно от най-спорните условия е задължението камионът и водачът да се връщат през избран интервал от време в страната на регистрация.

Българските превозвачи оповестиха, че законопроектът е лобистки и ще докара до банкрут голям брой родни компании, а водачите ни ще запълнят неналичието на работна ръка в западните страни-членки.

След редица обрати и година и половина, откакто ръководещите оповестиха победа над пакета „ Мобилност “, европейските институции се споразумяха и за нежелани от България правила.

В последвалите реакции българският евродепутат Ангел Джамбазки разяснява турския генезис на депутата Исмаил Ертуг и алжирския генезис на ръководителя на транспортната комисия Карима Дели. Двамата дефинираха казаното като демонстрация на расизъм и се обърнаха към ръководителя на европарламента с искане за наказания.

Именно германеца Исмаил Ертуг е създател на правилото за връщането на камионите. Неговата позиция обаче е напълно друга. Целта е да се спре осъществяването на транспорти сред селища на територията на други държави-членки, наричано каботаж. При съществуващите правила каботажът е единствено изключение, уточни той. В последните десетина години обаче той се трансформира в сив бранш, който подбива цените на националните превозвачи и е в цялостно несъгласие с изискванията на почтеност и равнопоставеност, изтъка немският евродепутат.

Запитан по какъв начин беше реализирана договореността по пакет „ Мобилност “ в триалога, както се назовават договарянията сред Европейска комисия, Екологичен потенциал и Съвета, той отговори: " Най-напред бих желал да подчертая, че получихме доста позвънявания и известия от български водачи, които ни помолиха за поддръжка и за довеждане докрай на пакет „ Мобилност “. Това е гласът, който не се чува в България. Да, българското държавно управление не е предостатъчно, защото обръща внимание на това, което му споделят превозвачите. Бих желал и още веднъж да потвърдя, че в последна сметка е реализиран компромис. Компромис по редица въпроси съгласно настояванията на страните-членки в географската външна страна на Европейски Съюз. Започнахме с друг метод, знаете. В началото камионът и водачът не се разделяха. Сега към този момент лидерът би трябвало да се връща у дома най-късно след четири седмици. А камионът би трябвало да връща след най-вече осем седмици в страната на регистрация. Ако питате за какво? Отговорът е напълно явен – в случай че се занимаваш с импорт и експорт, явно е, че тежкотоварният автомобил би трябвало да се върне вкъщи. Ако извършваш единствено интернационален транспорт, а не каботаж, няма проблем. Проблем е, в случай че правиш каботаж. Българските управляващи обаче постоянно отхвърлят, че се прави каботаж. Връщането в страната на регистрация е в природата на интернационалния превоз. Само фиксираме интервала. В началото беше три седмици, само че в този момент се съгласихме на осем седмици. Това е необятна крачка, която направих, с цел да се доближа до настояванията на страните-членки  от периферията ".

Той бе безапелационен, че е имало български евродепутати или такива от други страни, които са срещу пакет „ Мобилност “ в този тип. " Бих желал да направя коментар за двама български сътрудници. Единият е Петър Витанов. Той от на самото начало се включи и имахме голям брой ползотворни полемики. Наистина се опита да реализира компромис и работи интензивно за страната си. Същото се отнася за сътрудника му либерал Илхан Кючюк. Той вингати се опитваше да се свърже с мен, да разбере какво се случва и да сложи на масата ползите на българските превозвачи от една страна и на българските управляващи от друга. Не беше подобен казусът с този десен политик. Той, скърбя, че би трябвало да го кажа по този начин ясно, той не е играл никаква роля в Народното събрание. И в случай че като сътрудник се обръща към мен посредством изявление за Юрактив, да вземем за пример, и ме наскърбява персонално по растистки метод, би трябвало да отговоря. Когато методът е градивен, аз съм последният политик, който не желае да беседва. Един от главните аргумени на българското държавно управление е, че правилото за връщането на камионите на всеки осем седмици в действителност опонира на устрема към по-чиста и по-зелена Европа. Че празните камиони, които пътуват към страната на регистрацията ще замърсяват. Това е неправилно. Няма оценка на въздействието и още един път бих желал да запитвам българските управляващи – в случай че камионът пътува в посока запад или север, няма излъчвания, само че в случай че се движи на изток, има излъчвания? Сериозно? Както споделих, в случай че извършваш интернационален превоз, най-нормалното нещо е да пътуваш в двете направления. Каботажът въпреки това е национална компетентност, прави се на национално равнище, нещо, което българските управляващи не признават. Каботажът към момента не е либерализиран е Европейски Съюз. Ако Европейска комисия, и това е предложение от моя страна към българските управляващи, в случай че Европейска комисия направи предложение за цялостна либерализация на каботажа в Европейски Съюз, аз съм с тях. Добре, дано преминем през естествената законодателна процедура, дано вземем решение в Народното събрание, в Съвета, а след това в триалога и така нататък При такива условия бихме могли да дискурираме това. При съществуващите правила каботажът е единствено изключение. Това изключение обаче се трансформира през последните 10-13 години в сив модел, в последователен каботаж, което, съгласно мен, е в цялостно несъгласие с изискванията на почтеност и равнопоставеност ", разяснява още той.

Ертуг разяснява и различен сензитивен върпос - този за почивката на водачите. " Нощуването в кабината към този момент е изцяло неразрешено. Това към този момент няма да е допустимо. По този въпрос има огромно болшинство в Европейски Съюз. Има и дневна и седмична отмора, които са закрепени, само че за тях все още няма смяна. Имаш право да шофираш най-вече 90 часа в границите на две седмици. Това не е променено ", изясни евродепутатът.

Запитан дали счита, че неналичието на безвредни паркинги ще бъде проблем за правилото водачите да не могат да спят в кабините, той отговори: " Отчитаме това. Това е ясно. Искам да отбележа, че това не е в моето досие, виновен докладчик е различен сътрудник, само че ще разясня, защото ме питате. Споразумяхме за член в пакет „ Мобилност “, който дава опция на страните-членки в бъдеще да обезпечат безвредни и сигурни паркинги, с цел да улеснят работата на водачите. Какви са идващите стъпки и какъв чакам, че ще е изходът? Доколкото знам КОРЕПЕР – съветът на посланиците на държавите-членки, ще го дискутират в петък или най-късно другата седмица. В транспортната комисия планираме избор в края на януари. Ако това се случи, в случай че КОРЕПЕР и комисията одобрят пакета, той ще влезе в Екологичен потенциал и това законодателство ще бъде финализирано ".

" Винаги методът в Европейски Съюз е бил да се реализиран обективни и равнопоствени условия, които дават на честните компании опцията да работят по правилен метод и в това време за водачите да се обезпечат положителни условия на работа. От началото до края това е била общата цел на Европейски Съюз. Затова няма разлика сред предходния и настоящия мандат на Народното събрание. Независимо от образуването на нови политически групи. Ако погледем резултатите от гласуването, няма забележителна разлика. В предходния парламент имахме към 100 гласа болшинство и в настоящия е съвсем същото. Смятам, че пакет „ Мобилност “ ще бъде утвърден. След това би трябвало да стартира да се ползва. Ще влезе в действие 18 месеца след финалния избор. Европейската комисия не може да спре пакета. В Европейската комисия господин Домбровскис е един от трима старши вицепрезиденти, само че такава процедура няма. Създадоха усещането, че законодателството може да се върне. Очаква се посланиците на страните-членки да гласоподават в петък, а транспортната комисия на 21 януари. Няма причина да се твърди, че ще бъде блокиран, най-малко не в този миг. Комисията постоянно има право да внесе законодателно предложение, само че към този законопроект сега не е допустимо. Има такова предпочитание, само че в Народното събрание няма болшинство за него, няма и в Съвета. Това е желанието на някои комисари. Те обаче нямат болшинство и в колежа. Честно казано, не знам какво се пробват да реализират, само че едно нещо е кристално ясно – този законопроект би трябвало да се завърши, а всички опитите на Комисията за смяна могат да се случат в бъдеще. Не може повече да се трансформира това законодателство, по което има съглашение. Това не е допустимо ", приключи Исмаил Ертуг.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР