Пак скандал около премахването на паметника 1300 години България Пореден

...
Пак скандал около премахването на паметника 1300 години България Пореден
Коментари Харесай

Пак скандал около премахването на паметника 1300 години България

Пак скандал към премахването на паметника " 1300 години България " Пореден спор сред основателите на паметника „ 1300 години България ” и Столична община. Кметът на София Йорданка Фандъкова разяснява, че демонтираните пластики към този момент се реставрират и даже ще наподобяват по-добре от времето, когато са били върху паметника. След подобренията им те ще бъдат съхранени в Националния исторически музей.

В същото време един от основателите на противоречивия монумент – проф. Валентин Старчев изрично отхвърли да е в съгласие с него демонтирането и преместването на скулптурите в музея.

Паметникът „ 1300 години България ” пред НДК отива в историята (ВИДЕО)

Не стихват свадите към премахването на паметника до НДК. И до момента в който действия по демонтажа му към този момент текат, то съперниците на това съвсем всекидневно стачкуват и упорстват общината да остави монумента. Това обаче няма да стане, безапелационна е кметът на столицата Йорданка Фаендъкова. Тя уточни, че пластиките от паметника ще наподобяват по-добре откакто бъдат сложени в Националния исторически музей.

Запалиха крана, който демонтира паметника пред НДК

" Пластиките са демонтирани и отчасти се реставрират от експерт. Подготвят се, с цел да бъдат закарани в НИМ. Бяха демонтирани извънредно деликатно и освен няма провали по тях, а те ще излязат от ателието на скулптора във тип, който е надалеч по-добър от този, в който бяха ", сподели Фандъкова.

Точно на противоположното мнение е един от основателите на паметника проф. Валентин Старчев, който съобщи, че не е давал единодушието си за сходни дейности с творението му.

Умишлен е палежът на крана, който демонтира паметника пред НДК, счита Фандъкова

" Не става въпрос за това, че се приказва, че аз съм се съгласил на предлагането на Чобанов да преаранжираме свалените статуи от паметника и те да бъдат поставени в НИМ ", сподели той.
На метри от паметника на раздора, тече различен ремонт – пред основния вход на НДК. По време на инспекция на дейностите, Фандъкова увери, че обонвлението ще приключи в точния момент и че новият образ ще бъде оптимално непосредствен до достоверния. По тематиката Моментът за реституция на паметника пред НДК е отминал, счита Фандъкова Палежът на крана пред НДК: Престъпление или акт на опозиция? Трябва ли да се събарят паметниците от социализма? (ВИДЕО)
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР