Пак Хьон спира да си поеме дъх, след като е

...
Пак Хьон спира да си поеме дъх, след като е
Коментари Харесай

За оздравелите от коронавируса идва и борбата със стигмата

Пак Хьон стопира да си поеме мирис, откакто е изкачил няколко стъпала до входа на инженерния институт към националния университет в Пусан, където преподава. Въпреки че непрекъснато не му доближава въздух, той употребява стълбите и заобикаля асансьорите.

Пак беше " пациент 47 " в Пусан - един от общо над 5000 южнокорейци, които са се възстановили от болестта от ковид. Но 25 дни откакто за повторно даде негативни проби, той е в нова борба - против клеймото, че е имал вируса. " Наистина разбирам загрижеността и безпокойството на моите сътрудници и съседи, по тази причина употребявам единствено стълбите в тази университетска постройка и даже до жилището ми на деветия етаж ", сподели той.

47-годишният Пак е прекарал 9 дни в особено поделение, преди да бъде изписан, по-късно е прекарал 14 дни в изолираност, плюс 10 дни, с цел да възвърне силите си, само че споделя, че доста хора към него все ще мислят основно за заболяването.

Докато е бил в болница, майката на Пак чула комшия да крещи пред дома им " Всички ще умрем, поради един от синовете на това семейство ".

Пак сподели, че подозрителното отношение в общността се корени в това, че огромна част от инфектираните, открити първоначално, са били членове на потайна и противоречива религиозна фракция в град Тегу, на към 100 километра северозападно от Пусан. Той споделя, че решил да показа опита си за болестта и лекуването, което е получил, с цел да помогне за разпръскване на мистерията към епидемията. Записвал е флуктуацията на битката си с заболяването във Facebook още от първия ден.

" Несигурността подхранва безпокойствие "

" Като разкрих самоличността си, смятах, че хората ще осъзнаят, че не популяризирам подправени вести. Несигурността е прекомерно огромна, а терзанието произтича от несигурността ".

Скоростта на разпространяване на болестта в Южна Корея спадна след избухливото нарастване на случаите през февруари и началото на март, а към днешна дата случаите са 9 786. Около 5 408 пациенти са изписани, откакто са дали негативни проби.

Колегите на Пак приветстваха завръщането му на работа през вчерашния ден, само че нямаше обятия и здрависвания. Той яде обяд от кутия в лабораторията дружно с сътрудниците си, само че употребява обособена маса на няколко метра от тях. Дори някои да се тормозят, че той е в близост, споделя Пак, най-малко добре се оправят, като не го демонстрират.

" Има хора, които дадоха позитивни проби още веднъж, след цялостно възобновяване. Загрижен съм за хората към мен ", сподели Пак, който непрестанно е с маска на лицето.

Някои изписани пациенти с ковид по света, в това число и в Южна Корея, дадоха позитивни проби след възобновяване си. Корейските центрове за надзор и предварителна защита на заболяванията споделиха, че тези случаи изискват по-нататъшно епидемиологично изследване.

" Сега сме още веднъж в естествен режим, само че нещата не са същите като преди - всекидневно беше да разискваме седнали компактно един до различен, като използваме обща клавиатура, което към този момент не е допустимо, след разпространяването на болестта ", сподели сътрудника на Пак, професор Ан Соб-йон.

Първата задача на Пак, откакто се върнал на работа, била благодарение на 3D принтери да направи кашони за сапун, които да бъдат дарени дружно със сапун на хора в преклонна възраст в Пусан и други градове, наранени от болестта. " Много възрастни хора в моя град живеят на ръба на бедността и им е мъчно да си купуват дезинфектанти за ръце ", сподели Пак. " Ще изпратим сапун и кашони в Тегу и други мощно наранени региони "./БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1347)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР