Пагубни 15 години са причината за затъването на българския футбол.

...
Пагубни 15 години са причината за затъването на българския футбол.
Коментари Харесай

Марин Бакалов: 15 години мъртъв период се отразиха на футбола ни

Пагубни 15 години са повода за затъването на българския футбол. Това мнение изрази именитият някогашен футболист и треньор на " Ботев " (Пд) Марин Бакалов.

" За страдание, имаше един интервал от 15 години, в който нищо не се случваше в детско-юношеските школи – нито като бази, нито като работа. Един мъртъв интервал, който се отрази на футбола ни. Прекъсна се приемствеността в клубовете. Навремето златното потомство, което игра 1994 година, стартира да се постанова в клубовете още в средата и края на 80-те години. В ЦСКА играеха Джеки, Стойчо Младенов, Спас Джевизов, Георги Славков, Ради Здравков – тим с огромни характери на европейско и международно равнище. Стоичков, Пенев и Костадинов по-късно заиграха около тях. Както да вземем за пример аз – играл съм с най-големите футболисти на " Ботев " (Пловдив), със Зехтински, Сашо Иванов – на Гонзо татко му и така нататък Футболисти, които бяха национали, огромни фигури. Те ни одобряваха нас, по-младите, като техни деца, желаеха да ни оказват помощ. Сега времената са радикално изменени, но приемствеността липсва. Виждаме огромно текучество както на футболисти, по този начин и на треньори. Няма я спокойната конюнктура, в която да се гради нещо по-дълго време ", разяснява Бакалов пред.

Бившият национал, който е и №2 по мачове в А група (454), изрази и мнението си за измененията в обичания му " Ботев ". " Има вяра в последователите и нас – ветераните. Надявам се тези промени да бъдат за положително, " Ботев " да се стабилизира и да излезе от това нежелано състояние, което се намира сега. Най-важното е отборът да заиграе този футбол, който всички почитатели чакат... За мен това (домакинството против " Арда " на следващия ден от XVII кръг) е най-важният мач за " Ботев " , който може да даде самочувствие и да ни стабилизира в класирането. За страдание нямаме ясна визия за тима, защото не знаем по какъв начин са играли в контролите. Голямата загуба за нашия тим обаче е неналичието на Тодор Неделев. Все отново, ще се разчита на Славчо Шоколаров, Филип Филипов, Виктор Генев. В нахлуване имаме Атанас Илиев, който демонстрира, че когато е стимулиран, играе доста добре и материализира основаните положения. Привържениците желаят " Ботев " да наподобява добре и да побеждава. Това, което липсва в представянето на " Ботев ", е постоянството. Иска ми се това да се промени... Ако тимът заиграе добре и реализира победи, няма да има проблеми. Всичко ще бъде наред. Още повече, в случай че извърнат внимание, както обявяват, и към детско-юношеската школа. Тази база и условия, които ги има клубът, постоянно могат да дадат нужните наши попълнения за първия тим. И един ден да бъдат печеливша инвестиция ", сподели Марин Бакалов.

Той посъветва също по този начин бъдещия притежател на клуба - Антон Зингаревич, да се съобрази с почитателите на " Ботев ". " Моето мнение е, че би трябвало да се слуша гласът на почитателите, тъй като те са като едно държавно управление в страната. Навремето имахме една концепция – да образуваме на правилото на " Барселона " ръководство с членски импорт. Само че, може би беше рано, не събрахме нужния брой членове. Имахме настройката, че ще са доста повече, а се оказаха единствено 240. Сега е по-различно времето. Виждам, че са дейни при събирането на средства, само че тук към този момент влизат и последователи на " Ботев " - интелектуалци, предприемачи, политици, които не обявяват чак толкоз показно мнението си. Собствениците, които идват и желаят да ръководят един футболен клуб, би трябвало да се съобразят с манталитета, стила и метода на игра на тима, с манталитета на хората към него ", заяви още Бакалов.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР