Пъдпъдъците са желан ловен обект в дивата природа, подобно фазановите

...
Пъдпъдъците са желан ловен обект в дивата природа, подобно фазановите
Коментари Харесай

Съвети при хранене на пъдпъдъци

Пъдпъдъците са мечтан ловджийски обект в дивата природа, сходно фазановите птици, само че могат да се отглеждат и в домашни условия, във ферми за пилета. Целта е освен добивът на по-различно птиче месо, само че и търсените пъдпъдъчи яйца, които са ценени поради вкусовите им качества, както и тъй като в тях не може да се зароди салмонела поради твърдата им черупка и хубавичко ципа.

Да се отглеждат пъдпъдъци в домашни условия не е по-трудно, в сравнение с да се гледат пилета и това занятие е рентабилен бизнес за изобретателни хора.

В развъждането на дребните птици най-важният дял се пада на изхранването на пъдпъдъците. То не е мъчно, в случай че се прави по проект, съгласуван с задачите на изхранване - дали птиците се гледат за месо, за яйца или за разплод.

Независимо от задачата като първи съвет, който се насочва към хората, трансформирали заниманието в бизнес е, че пъдпъдъкът е придирчив към храната. Той се нуждае от храна с високо качество и в случай че не е я получава, това се отразява зле на здравето му.

Ако храната за пъдпъдъци с високо качество е недостъпна по някаква причина, може да бъде сменена с храна за пуйки, която съдържа повече протеин от пилешката храна. Храната за кокошки може да се дава на пъдпъдъци, в случай че те се отглеждат главно за месо.

При интерес към пъдпъдъчите яйца храната на пуйки би трябвало да бъде тествана за съществуване на медикаменти в нея. Всяка смяна или избор на храна е добре да се съветва с диетолог, с цел да не се получат нежелани реакции.

Известно е, че към 80 % от храната на пъдпъдъците се състои от зърнени храни. В състава на смеските влизат натрошената царевица, ечемикът, овесът, ръжта и пшеницата, соргото, просото, овесените ядки, слънчогледовите и други семена.

Храната би трябвало да е добре структурирана, без да се дава превес единствено на 1-2 типа. В хранилките може умерено да се остави повече храна. Няма заплаха пъдпъдъците да се прехранят. Те са чудесно уравновесени птици и стопират да се хранят незабавно щом се почувстват сити.

Добре е храната да е раздробена на хапки, само че без да се пюрира, птиците не харесват това, а и не е изключително потребна. Пюретата не трябва да имат прекомерно доста брашно, в случай че ще се оферират.

Добре е да се знае, че една стара птица изяжда към 20-25 грама храна дневно.

 Храни за пъдпъдъци Снимка: writertess/pixabay.com

Хранилките за пъдпъдъци би трябвало постоянно да са чисти, сухи и налични. Те би трябвало да са на равнището на главата на птицата. Старата и вмирисана храна би трябвало да се изхвърля, а не да се почиства, както и да се пази от мишки. Те освен я изяждат, само че могат да я замърсят и да разболеят птиците.

Трябва да се обезпечат задоволително зеленчуци за пъдпъдъка, като се внимава с доматите, не трябва птиците да ядат листата и стъблото на домата. Плодовете, зеленчуците и листата са към 20 % от храната, наред със зърнените храни.

Както всички птици, пъдпъдъците обичат инсекти поради протеина в тях. Носачките и дребните пилета се нуждаят доста от тях.

Токсични храни за пъдпъдъците са гроздовите семки, шоколадът, магданозът, осолените храни, суровите картофи и множеството цитруси.

Малките пилета се хранят 5 пъти дневно в първите 2 седмици, по-късно 4 пъти и в последната седмица от първия месец по 3 пъти дневно.

Угояването на пилетата за пъдпъдъче месо трае 5-6 седмици и се прави на 3 стадия: до 21-ви ден, до 28-ми ден и до 45-ти ден.

През цялото време на развъждането им пъдпъдъците имат потребност от чиста и прясна вода.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР