Падащите акции, ранените еднорози и нарастващите лихвени проценти. Така усетиха

...
Падащите акции, ранените еднорози и нарастващите лихвени проценти. Така усетиха
Коментари Харесай

Близо половината милиардери на планетата „обедняха“ през 2022 г.

Падащите акции, ранените еднорози и възходящите лихвени проценти. Така усетиха миналата година някои от най-богатите хора в света, написа Forbes в допълнение към годишната си ранглиста на милиардерите. Американското издание е преброило 2640 индивида с десетцифрено положение към март 2023-та, само че броят понижава по отношение на година по-рано, когато бяха 2668 предходната година. Нещо повече – съвсем половината милиардера от листата са " по-бедни ", в сравнение с преди година.

Общо милиардерите на планетата имат 12.2 трилиона $. Това обаче е спад в благосъстоянието им с към 500 милиарда $ спрямо март предходната година. Тогава те са разполагали с 12.7 трилиона $.
Кой е най-богатият човек на планетата?
Главният изпълнителен шеф на колоса за първокласни артикули LVMH Бернар Арно заема мястото на най-богат човек в света. За първи път отпред на влиятелната ранглиста застава французин. Богатството му се прави оценка на 211 милиарда $. Само за една година положението на 74- годишният Арно се е нараснало с 53 милиарда $.

Арно детронира от първото място в края на 2022 година притежателя на Tesla и SpaceX Илон Мъск, който оглавяваше класацията предходната година. Скъпото придобиване на обществената мрежа Twitter оказа помощ за потъването на акциите на Tesla. Сега Мъск заема втората позиция със положение от 180 милиарда $, а единствено година по-рано е имал 219 милиарда $.

Интересно е, че в тазгодишната ранглиста освен най-богатият мъж на планетата е от Франция, само че и най-богатата жена. Наследницата на  L`Oreal Франсоаз Бетанкур Майерс заема купата за трета поредна година. Тя се подрежда на 11-о място в класацията за 2023 година със положение от 80.5 милиарда $.
Българските представители
За втора поредна година Forbes включва и двама българи в влиятелната си ранглиста – братята Кирил и Георги Домусчиеви. И двамата се изкачват в класацията, заемайки 1434-то място с по 2.1 милиарда $ активи всеки. Миналата година по това време двамата бяха включени в листата на Forbes с по 2 милиарда $ и бяха на 1513-о място.

Кирил и Георги Домусчиеви са притежатели на капиталовия холдинг „ Адванс Пропъртис “, който включва в себе близо 120 сдружения, работещи и регистрирани в над 20 страни по целия свят. Най-големият актив в холдинга е фармацевтичната компания „ Хювефарма “, който съставлява 77% от благосъстоянията на братята. След това се подрежда корабната компания „ Параходство БМФ “, в която те имат 70%.
Останалите в класацията
Любопитен факт е, че шестима от 10-те милиардери действително обедняват през 2023 година спрямо 2022 година Освен Мъск, същата орис, въпреки и с по-малки загуби, споделят Джеф Безос, Уорън Бъфет, Бил Гейтс, Мукеш Амбани и Стив Балмър.

На трето място се подрежда Джеф Безос със положение от 114 милиарда $. Година по-рано обаче милиардерът е имал 171 милиарда $.

Четвъртото място заема Лари Елисън, който е ръководител, основен софтуерен шеф и съосновател на софтуерния колос Oracle, от който има към 35%. Неговото положение през 2023 година е 107 милиарда $, като година по-рано е имал 106 милиарда $.

Петото място заема предприемачът Уорън Бъфет със положение от 106 милиарда $. Реално и той е обеднял, защото преди година е имал 118 милиарда $.

Шестото място е за Бил Гейтс със положение от 104 милиарда $, който също е обеднял. Година по-рано притежателят на Microsoft е имал 129 милиарда $

Седмото място заема съоснователят на Bloomberg Майкъл Блумбърг усилва положението си от 82 милиарда $ през 2022 година на 94.5 милиарда $ през 2023 година

Осмата позиция е отредена за най-богатия човек в Мексико Карлос Слим Хелу и фамилията му, които управляват най-голямата компания за мобилни телекомуникации в Латинска Америка. Състоянието на семейството е оценено на 93 милиарда $ през 2023 година Година по-рано са имали 81.2 милиарда $.

Девето място е за Мукеш Амбани ръководи и ръководи Reliance Industries, която има ползи в нефтохимикалите, петрола и газа, телекомуникациите и търговията на дребно. Индиецът обаче е обеднял с към 6 милиарда $ и към този момент разполага с 83.4 милиарда $.

Десето място заема някогашният основен изпълнителен шеф на Microsoft Стив Балмър също е изгубил няколко милиарда. Неговото положение през 2023 година е 80.7 милиарда $, а година по-рано е разполагал с 91.4 милиарда $.

Съединените щати към момента могат да се похвалят с най-вече милиардери - цели 735 представители влизат в листата, като общото им положение се прави оценка на 4.5 трилиона $.

Китай (включително Хонг Конг и Макао) остава втори с 562 милиардери със положение от 2 трилиона $, следван от Индия със 169 милиардери със положение от 675 милиарда $.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР